ZETApress

hírportál

Döntsenek az alkotmánybírák!

Államfőnk a minap véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényt, tudtuk meg Sajtóirodájától. A versenytörvény módosítása szankciót vezet be azoknak a gazdasági társaságoknak a vezető tisztségviselőivel szemben, amelyek jogellenes kartellben vesznek részt.

A módosítás szerint a Gazdasági Versenyhivatal két évre eltiltja ezeket a cégvezetőket attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselői legyenek. Ugyanakkor a törvény nem peres eljárásban nyújt csak jogorvoslatot a Versenyhivatal döntése ellen, és e jogorvoslat során a cégvezetőnek kell bizonyítania, hogy nem vett részt a jogellenes döntés meghozatalában.

Sólyom László álláspontja szerint a törvény sajátos foglalkozástól eltiltást rendel alkalmazni az érintettekkel szemben. Mindezt azonban úgy, hogy az érintett nem vitathatja nyilvános, szóbeli tárgyaláson, tanúk bevonásával a felelősségét. Ez az államfő szerint ellentétes az Alkotmány által garantált tisztességes eljáráshoz való joggal. Emellett a törvény az érintett vezető tisztségviselők bűnösségét vélelmezi, amellyel szemben nekik kell bizonyítani ártatlanságukat. Ez pedig ellentétes az ártatlanság vélelmével, amelyet szintén az Alkotmány garantál. Az indítvány szövege teljes terjedelemben itt olvasható.

Szóljon hozzá!