ZETApress

hírportál

TIM-panasz

A Fidesz a kormányhatalom egy újabb alkotmányos kontrollját kérdőjelezi meg. A Transparency International szerint az Állami Számvevőszék és a megalakuló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság függetlensége sérülhet az elnök-jelöltek politikai elkötelezettségei miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint az Állami Számvevőszék vezetőinek jelölése kapcsán a Transparency International Magyarország (TIM) aggodalmát fejezi ki az eddig stabilnak értékelt magyarországi demokratikus intézményrendszer átpolitizálása miatt. A szavazás előtt felhívjuk a parlamenti képviselők figyelmét, hogy az ellenőrző szervek függetlenségét, és ezáltal a demokratikus rendszer hatékony működését, hosszú távon pedig annak stabilitását veszélyeztetheti, ha a független szervek vezetői a jelölő párt politikusai ? olvasható közleményükben.

A Transparency International (TI) elfogadhatatlannak tartja, hogy az Állami Számvevőszéket, amelynek feladata az állam bevételeinek, kiadásainak, valamint az állami vagyon hasznosításának ellenőrzése, valamint a pártok gazdálkodásának ellenőrzése az a FIDESZ?KDNP koalíció elnök-jelöltje vezetné, aki 12 éve parlamenti képviselő, a Fidesz frakció tagja, korábban frakció-vezető helyettese.

A TI aggályosnak tartja a felállítandó Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Fidesz-KDNP elnök-jelöltjét is. A hatóság feladata az ORTT megszűnésével a tisztességes, hatékony verseny kialakulásának, illetve fenntartásának elősegítése az elektronikus hírközlési ágazatban és ezt csak kormánytól független vezetéssel valósítható meg.

A pártok delegálási rendszerének köszönhetően az ORTT sem tudta eredményesen ellátni ezt a feladatot, ugyanakkor hitelességének garanciája volt, hogy elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen jelölte. Az új Hatóság vezetőjének jelölése kizárólag a miniszterelnök feladata lesz. A tervek szerint a testület vezetőjének jelöltje az ORTT volt tagja, előtte 8 évig a Fidesz frakció parlamenti képviselője.

A különböző felügyeleti és ellenőrző szervek függetlenségének hiánya növeli a pártérdekek érvényesülésének kockázatát a közérdekkel szemben. A függetlenséget számos jogintézményi garanciával kell biztosítani, többek között az elszámoltathatóság megteremtésével, a jelölési folyamat átláthatóságával, az összeférhetetlenségi szabályok kikényszerítésével. Ha ezek bármelyike sérül, a szervek nem lesznek képesek a törvény szerinti feladatukat hatékonyan ellátni. Mivel az országgyűlési képviselők feladata a közérdek érvényesítése, kérjük, hogy a független szervek vezetőinek megválasztásakor legyenek szívesek a fentieket figyelembe venni! ? fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!