ZETApress

hírportál

Parlamenti Gyermekkarácsony

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén újra közösen szervezte meg az Országházi Gyermekkarácsonyt, melyre 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívott meg Magyarországról és a határon túlról.

40 magyarországi településről, valamint Székelyföldről, Csángóföldről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Nagyváradról és a Partiumból, összesen 10 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták. Az ünnepség házigazdája Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya volt, aki az Országház kulcsát átadva, egy napra átengedte a gyermekeknek a Ház termeit. A 800 gyermeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta. Az ötórás program összesen nyolc helyszínen zajlott.

A parlamenti főlépcső színpadán fellépett Keresztes Ildikó, Vastag Csabi és Tomi énekesek, Gubik Petra énekes-színésznő, valamint a Gypo Circus és Szirota Jennifer formáció. Kaszás Géza színművész Wass Albert: Karácsonyi mese című írását mondta el. Nagy sikert aratott Youhuu, az Atlétikai Vb jókedvű racka juh kabalafigurája, akit Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára hívott a színpadra.

A Delegációs-teremben a kis vendégek interaktív zenei foglalkozáson vettek részt a Magyar Zene Háza közreműködésével. A gyerekek fújhattak óriásbuborékot, hajtogathattak vicces lufi-figurákat, kézműveskedtek, mézeskalácsot készíthettek, az arcfestők pedig szebbnél-szebb maszkokat varázsoltak rájuk. A Felsőházi-teremben gólyalábasok, vándormuzsikusok szórakoztatták a gyerekeket. Krausz Ferenc Nobel-díjas kutató videóüzenetben köszöntötte a gyerekeket és átadták Karikó Katalin Nobel-díjas kutatónő karácsonyi jókívánságait is. A Gobelin-teremben az Országgyűlési Őrség tartott látványos bemutatót, a Vadászteremben pedig a Kulturált Közlekedésért Alapítvány közlekedési játékait lehetett kipróbálni. A meghívottaknak bemutatták az Országház nevezetességeit is.

A gyerekek több neves sportolóval is találkozhattak: Márton Anita világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő, Kriszt Sarolta többszörös magyar bajnok, EYOF aranyérmes hétpróbázó, Sulyán Alexa U20 Európa-bajnoki ezüstérmes sprinter, Krizsán Szabolcs Európa-bajnoki bronzérmes judós, Bruckmann Gergő Junior Vb-bronzérmes öttusázó, Barta Luca Junior Öttusa Vb-bronzérmes öttusázó, Pupp Noémi Európa-bajnok kajakozó, Noé Bálint világ- és Európa-bajnok kajakozó és a Budapest Honvéd kis focistái várták a gyerekeket.

Az érdekes programok és a finom ebéd után Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke és a rendezvény támogatói a csíkszentdomokosi gyerekek adventi produkciója kíséretében osztották ki az ajándékokat. Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta: a Spar Magyarország Kft., a Magyar Pékszövetség, a Magyar Atlétikai Szövetség, a Kulturált Közlekedését Alapítvány, a LillRoad Film, a Magyar Zene Háza, az Oligo 2000 Kft., az Agria Drink Kft., a Fornetti, a Gast-food, az Egertej Kft. és az MBH Bank Nyrt., valamint a műsorban fentebb említett fellépő művészek.

Szóljon hozzá!