ZETApress

hírportál

Gyurcsány átalakítja kormányát

Gyurcsány Ferenc kormányfő ma délben, a Parlament Nándorfehérvár termében rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be a kormány átalakítását. Eszerint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszteri posztot Kiss Péter fogja betölteni, akinek fontos szerepe lesz a döntések pontos előkészítésében és a végrehajtás szigorú ellenőrzésében.

Az eddigi kormányok gyakorlatához hasonlóan újra tárca nélküli miniszter irányítja majd a nemzetbiztonsági szolgálatokat, mellyel Szilvásy Györgyöt bízza meg a kormányfő. A kormányzati közigazgatás hatékony irányításának feladatára tárca nélküli miniszteri rangban Draskovics Tibort kérte fel a miniszterelnök.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője Lamperth Mónika lesz, akit Bajnai Gordon vált az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élén. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyeletét önkormányzati és területfejlesztési miniszterként továbbra is Bajnai Gordon fogja ellátni. A nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító Szilvásy György munkáját államtitkárként a honvédelmi tárcától leköszönő Iváncsik Imre fogja segíteni, míg a Honvédelmi Minisztérium államtitkári feladatit Vadai Ágnes veszi át Iváncsiktól.

Horn Gábor, a koalíciós egyeztetéséért felelős államtitkár elmondta, hogy az SZDSZ csak hétfőn dönt a két új tárca nélküli miniszteri posztról, mivel a koalíciós szerződés értelmében erre nekik is rá kell bólintaniuk. Az Országgyűlés június 25-én ülésezik utoljára a nyári szünet előtt, így az új minisztereknek akkor kéne letenni az esküt. Kinevezésük előtt meg is kell még hallgatni is őket az illetékes parlamenti bizottságoknak.

Navrasics Tibor Fideszes frakcióvezető sincs elragadtatva a változástól. A két leendő tárca nélküli minisztert bukott politikusnak tartja, akik már egyszer bizonyították hozzá nem értésüket. Korábban arra kérte a miniszterelnököt, hogy Szilvásinak saját vállalatbirodalmán belül nézzen új állást, de ne engedje őt a közpénzek közelébe.

Szóljon hozzá!