ZETApress

hírportál

Új tagok a kormányban

Ma reggel a Sándor-palotában az államfő környezetvédelmi és vízügyi miniszterré nevezte ki Fodor Gábort. A Horn-kormány egykori kultuszminisztere délután teszi le a miniszteri esküt a Parlamentben. Először 32 évesen lett miniszter 1994-ben, míg második kinevezése 45 éves korában érte.

Horváth Ágnes, a két hete kinevezett egészségügyi miniszter már 33 éves, így nem döntötte meg Fodor Gábor 13 évvel ezelőtti fiatalsági reformját. A korábbi államtitkár Kovács Attilát, a Budaörsi Egészségügyi Központ vezetőjét jelölte ki államtitkárának, melyre az SZDSZ vezetése is, meg a kormányfő is rábólintott. Őt meg sem kell hallgatnia az országgyűlési bizottságoknak. Egynapos sebészeti osztályukról korábban már beszámoltunk.

Januárban négy új szocialista és egy liberális államtitkár került a MEH-ba. A mostani újakkal nem jön létre a kormány színeváltozása, hiszen elődeik ? Molnár Lajos és Persányi Miklós ? is szabaddemokraták voltak. Tegnap még úgy tűnt, hogy csak rövid ideig regnálhatnak, de az MSZP Lovasberényben végül mégis csak engedett. A több biztosítós modell bevezetése volt a koalíció szakítópróbája, melyhez egyedül az SZDSZ ragaszkodik. Sajnos akaratukat megint rá tudták kényszeríteni koalíciós partnerükre, mert nélkülük nem tudnák a többségi kormányzást megvalósítani. Kérdés, hogy ilyen áron megéri-e folytatniuk?

Az SZDSZ úgy érzi, hogy az MSZP-t a második választási forduló előtt visszaléptetett több tucat jelöltjük segítette a győzelemhez. Ha ez nem történt volna meg, ha a baloldal megosztja erőit, könnyen a Fidesz nyert volna tavaly áprilisban. Más kérdés, hogy a szocialista jelöltek viszalépése esetén a liberális jelöltek zöme így sem nyert volna mandátumot, s ekkor még biztosabban lett volna Orbán győző. A szavazópolgárt nem lehet visszaléptetéssel rákényszeríteni arra, hogy a neki nem tetsző jelöltre szavazon.

Szóljon hozzá!