ZETApress

hírportál

Elfogtunk egy levelet

A Parlamentben napirend előtt és az azonnali kérdések óráiban folyton megy az adok-kapok. Az ellenzék ostorozza a Kormányt, azok meg visszamutogatnak a 2010 előtti időkre úgy a kórházi ágyszám-csökkentések, mint 13. havi nyugdíj ügyében. Az alábbi felszólalást egy ellenzéki honatya fogalmazta, de végül mégse mondhatta el.

Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Kormányoldal! A kórházi ágyszámot valóban mi csökkentettük 2007-ben. Ma már belátjuk, hogy hibáztunk – kaptunk is akkor Önöktől, az akkori ellenzéktől hideget-meleget! – sajnos mégis megtettük, mert úgy véltük, hogy túl sok kórházi ágy van. Aztán amikor 2010-ben Önök kerültek kormányra és 2/3-uk biztos tudatában sem állították vissza a korábbi állapotokat, megnyugodtunk. Csak azt nem értettük mostanáig, hogyha ez a több ezer ágy eddig sem hiányzott senkinek, miért szidnak érte minket azóta is?

A Lipótot is mi szüntettük meg a 2000-es évek derekán, s az elmebetegek ellátása azóta sem megoldott. Sokan kerültek utcára olyanok, akiknek zárt osztályon lenne a helyük! Már 2010-től lett volna lehetőségük “Új Lipótot” alkotni a régi helyett mindhárom új kormányuknak, de ezt azóta sem tették meg. Vajon mire várnak azóta is?

A női-férfi nyugdíj-korhatárt 55 és 60 évről a Horn-Kuncze-kormány emelte 1995-től egységesen 62 évre, amit aztán az 1. Orbán-kormány 1998-ban sem állított vissza! A 2. Gyurcsány-kormány aztán tovább emelte ezt 62-ről 65 évre úgy, hogy a jogutód Bajnai-kormány 2009-ben egy évvel előbbre hozta a végrehajtás megkezdését. 2010-ben a 2. Orbán-kormány miért nem állította le a korhatár-emelést, miért nem marad továbbra is a 62. életév, hiszen sok honfitársunk addig se bírtja a munkát, ha egyáltalán alkalmazzák valahol?

A 13. és 14. havi nyugdíjat kormánypártként 2009-ben ugyancsak mi töröltük el, s már akkor sem értett vele egyet akkori ellenzékünk. 2010-ben aztán kormánypártként miért nem állították vissza? Az elmúlt tíz évben bőven lett volna rá lehetőségük, hiszen akkor is, majd 2014-ben és 2018-ban is 2/3-os felhatalmazást kaptak az ország vezetésére. Miért csak most jut eszükbe gondoskodni az idősekről? Most majd csak 2021-től 2024-ig évi egynegyed-, kétnegyed-, háromnegyed-, majd egyhavi plusszal érik el a nyugdíjasok a 13. havit, mármint akik túlélik közülünk az ellőttünk álló járványos időszakot.

Tisztelt Ház, tisztelt Kormányoldal! Belátom, hogy 2010 előtt sokat hibáztunk! Ennél már csak az a nagyobb bűn, hogy az elmúlt tíz évben Önök folyton visszamutogattak ahelyett, hogy kijavították volna az elhibázott döntéseinket! Várom megtisztelő válaszukat!

Szóljon hozzá!