ZETApress

hírportál

Megújult a Zsindelyes

A szeptemberi pálinkafeszivált követően az elmúlt hétvégén adták át az Újfehértó melletti Érpatakon a felújított Zsindelyes Pálinkafőzdét. Az üzemátadási ünnepségen lapunkat Vígh Alex képviselte, aki nem csak figyelt, de szorgalmasan fotózott is.

Az újonnan kialakított üzemrészekhez és a beállított új palackozó és pálinkafőző berendezésekre október 13-án kapta meg a Zsindelyes Pálinkafőzde a használatba vételi engedélyt, így már semmi sem állt útjába az átadásnak. Az ünnepségen a beruházás fontosságát Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is méltatta, valamint a Zsindelyes Pálinkafőzde megyében betöltött szerepéről Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán beszélt. Az üzemet Kocsis Antal görög katolikus parókus áldotta meg, majd leleplezték a zsindelyes címerét is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leghíresebb pálinkafőzdéjében a minden eddiginél nagyobb beruházás május 18-án vette kezdetét, hisz az FVM 47/2008. (IV. 17) rendelete alapján kiírt pályázati rendszerben a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. mintegy 113 millió 23 ezer 894 forint vissza nem térítendő támogatást nyert március 10-én, mellyel kezdetét vehette az építőipari tevékenység.

Az új beruházással megvalósított pálinkafőző berendezés ezerliteres főző üsttel rendelkezik és mindkét pálinkafőzési technológiát tudja alkalmazni, tehát egy és két lépcsőben is lehet pálinkát főzni az új berendezésén. Ezzel mintegy megkétszerezi az eddigi kapacitását a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

Ezt az új pálinkafőző berendezést a Hagyó Kft-től a 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozástól vásárolta meg a Zsindelyes. A piacon való folyamatosan növekvő részvétel és a jövő évi export tervek tették szükségessé a beruházást, mellyel, egy év alatt mintegy 150 ezer hektoliter pálinkát tud majd főzni a Zsindelyes Pálinkafőzde.

Természetesen ezt a megnövekvő pálinkafőző kapacitást a gyümölcs előkészítésnek és cefreerjesztésnek is le kellett követnie. Ebből adódott, hogy a gyümölcs fogadószintet le kellett fedni, hogy az időjárás viszontagságaitól függetlenül lehessen cefrézni, míg a cefretároló tartályok szendvicspanellel lettek körülvéve, így a terem hőmérsékletét lehet szabályozni. A cefretároló terem fűtésére főzdéből kikerülő gőzt használják, másodlagos felhasználásban.

Az újonnan kialakított pálinkafőzde tőszomszédságában található az új késztermék raktár, melynek alapterületet 530 négyzetméter az irodarészekkel együtt, míg az átalakított pálinkatároló és érlelő épületben egyszerre 123 ezer-ötszáz liter pálinkát tudnak érlelni.

A mostani beruházás eredménye, hogy a Zsindelyes Pálinkafőzdében egy új palackozó gépet állítottak üzembe, melynek segítségével óránként 3000 palack pálinka teljesen automatizált gyártását tudják kivitelezni. A pálinkák szinte teljes szortimentjét tudja így a megnövelt kapacitás: 0,2 l-es, 0,35 l-es, 0,5 l-es, 0,7 l-es, 0,75 l-es és egyliteres űrméretekben, ahol az öblítés, töltés és zárás, illetve a címkézés (hagyományos és öntapadós kivitelben egyaránt) is egy szalagon található.

Az így végrehajtott beruházás nettó értéke 230 millió forint, mellyel egy régi vágya teljesült a Zsindelyesnek, hogy megismertethesse a jó minőségi pálinkákat az Európai Unióban, ezáltal ez a nemes hungaricum elnyerje a méltán megérdemelt helyét a top prémium kategóriában.

A pálinkafőzdéből az átadási ceremóniát követően motoros rendőrök vezették föl a vendégek autókaravánját az újfehértói Főtérre, a Zsindelyes házba. Itt a nyíregyházi Mandela Dalszínház műsorában gyönyörködhettek. Az asztalokon a remek ételek mellett még remekebb italok, jobbnál-jobb pálinkák álltak. Tudósítónk is megkóstolta azokat, így az est további programjáról értékes információkkal nem szolgálhatott.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Idén újra pályázhatunk | ZETApress
  2. Pálinkások Érpatakon | ZETApress

Szóljon hozzá!