ZETApress

hírportál

Kukáskocsin a városon át

KukáskonvojMegérkezett Budapestre az első húsz olyan hulladékgyűjtő jármű, amely a régi járművekhez képest sokkal csendesebben és gyorsabban gyűjti be a kék és sárga fedelű szelektív kukák tartalmát. Az összesen hatvan gázmeghajtású célgép 2,87 milliárd forintba kerül.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben használatos húsz új célgépet adott át Tarlós István a mai napon a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt-nek. A szinte teljes egészében uniós finanszírozású ?házhoz menő? projekt célja egy olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, amely egész Budapest területén lehetővé teszi a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, hozzájárulva a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. ? A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön ? idézte az ismert mondást az átadás alkalmából Tarlós István főpolgármester, hozzátéve, hogy a hulladékok újrahasznosításának növelésével a jövő generációk számára teremtünk élhetőbb környezetet.

A kék és a sárga fedelű hulladékgyűjtő edények kihelyezése már 2013 elején megkezdődött, s jelenleg nyolc fővárosi kerületet (a budai II. és XXII., valamint a pesti VIII., IX., XIV., XVII., XIX. és XXIII.) fed le teljesen. A projekt keretében eddig közel 300 ezer kukát adtak át; a 2014 végéig kihelyezendő összesen 403 ezer új kuka a főváros valamennyi lakója számára lehetővé teszi, hogy már otthonában szétválogassa a papír-, a műanyag és fém-, valamint a kommunális hulladékot.

Tarlós István elmondta, hogy már eddig is 12 ezer tonnányi hasznos hulladékot gyűjtöttek a ?házhoz menő? program keretében. A hulladék elszállításáról mostantól új környezetbarát, gázmeghajtású hulladékgyűjtő célgépek gondoskodnak. Az új kukásautók zajterhelése is lényegesen kisebb a régiekéhez képest. Az új tehergépjárművekből összesen hatvan darabot rendelt a főváros a már tavaly októberben üzembe helyezett, edények kihelyezésére szolgáló három alternatív üzemű teherautó mellé. Az összesen 2,93 milliárd forintos gépjárműbeszerzés keretében az Eurotrade Kft. október végéig valamennyi új járművet leszállítja az FKF Zrt-nek. A hulladékgyűjtő kocsik alvázai IVECO gyártmányúak, a felépítményeket az osztrák Stummer cég gyártotta. A hiány- és hibamentes átadás érdekében a műszaki átadás-átvételi eljárást a TÜV Rheinland képviselői ellenőrzik.

A belső égésű motorok hatékonyan, gazdaságosan, környezetbarát módon üzemeltethetők földgázzal vagy akár ? megújuló energiahordozóként ? biogázzal. A gázüzemű flotta fenntartásának összköltsége a szóban forgó futásteljesítmény mellett 12 százalékkal kisebb, mint a hasonló dízelüzemű járműveké.

A sajtótájékoztatót követően a Városháza III. számú udvarából a nyolc célgépjárművel, rendőri biztosítással indultunk a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe, a rákospalotai Mélyfúró u. 10-12-be a Gerlóczy utca ? Károly körút ? Andrássy út ? Hősök tere ? Koós Károly sétány ? M3-as bevezető szakasza ? Mélyfúró utca útvonalon, a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben tartott fogadásra. A gépjárművezető elmondta, hogy a sofőrök tanfolyam és típusvizsga után ülhettek az új célgépekre. Sajnos az előzetes ígérettel ellentétben sem a nemrég felújított Köztisztasági Múzeum, sem a szemétégetés technikai okokból nem volt látogatható. Talán majd legközelebb ezt is bemutatják…

Szóljon hozzá!