ZETApress

hírportál

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív gyűjtőedényekÚjabb fontos lépéssel folytatódik a fővárosban a szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése Budapesten. Földgázzal hajtott teherautók állnak forgalomba Budapesten ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az FKF Zrt. Fehér köz 2-beli telephelyén. Folytatódik a szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése.

A projekt 2014 év végi befejezéséig összesen 403 ezer szelektív kuka kerül a lakossághoz, melynek több mint 30 százalékát március óta már kiszállította a FKF Zrt. A környezettudatos fejlesztés kapcsán a fővárosban három darab, sűrített földgázzal (CNG) hajtott jármű áll forgalomba. (Márciusban bemutatta a BKV a gázüzemű buszokat.) A Fővárosi Önkormányzat uniós támogatással március végén kezdte meg Budapest teljes területén a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetését.

Az FKF Zrt. havonta tízezernél több gyűjtőpontot telepít és jelenleg további 130 ezer pont létrehozása van hátra. Á téli időjárás okozta esetleges kiszállítási nehézségeket is figyelembe véve a vállalat tudja tartani az eredeti ütemtervet, ennek eredményeképpen 2014 végére a főváros teljes területén hozzáférhető lesz a szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatás. ? A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer egy alapvetően környezetvédelmi célokat szolgáló beruházás, melynek megvalósítása során minden elemében igyekeztünk figyelembe venni a környezetvédelmi szempontokat, így történt ez a szükséges járműbeszerzések esetében is ? emelte ki Dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A fejlesztés a KEOP 1 keretében történik.

Környezetbarát járművek

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetésével együtt az FKF Zrt. három darab új, sűrített földgázzal (CNG) hajtott, hulladékgyűjtő edényeket szállító járművet helyez forgalomba. A zárt ponyvás, emelő hátfalas IVECO Eurocargo MLC 110 EL20 típusú járművek a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb, Euro 5-ös és EEV környezetvédelmi normáknak megfelelő motorokkal érkeznek Budapestre. A hathengeres, folyadékhűtéses földgázüzemű erőforrások 200 lóerős (147 kW) teljesítmény leadására képesek, zajkibocsátásuk pedig 5 decibellel alacsonyabb a hagyományos üzemű változatokhoz képest, ami lényegesen kisebb zajterhelést jelent.

A CNG hajtású járművek káros-anyagkibocsátása sokkal alacsonyabb a hagyományos üzemű teherautókénál, ennek köszönhetően hozzájárulnak Budapest légszennyezésének csökkentéséhez. A sűrített földgázzal hajtott járművek további előnye a dízel járművekkel szemben az alacsony üzemeltetési költség. Bálint Norbert, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) alelnöke elmondta, hogy a sűrített földgázzal működő teherautókkal átlagosan 20-30 százalékos megtakarítás érhető el. Tájékoztatása szerint jelenleg a dízel üzemanyag ára Magyarországon 420 forint körül van literenként, míg egy kilogramm sűrített földgáz 345 forintba kerül. Egyelőre csak egy üzemanyagtöltő állomás van Kőbányán, rövidesen létesül a második Budapesten. Szükség is lesz a számuk növelésére, mert 60 új gyűjtőautót akar beszerezni az FKF Zrt. a KEOP 2 projektben, míg a KEOP 3 kapcsán új hulladékválogatót akarnak létesíteni.

A többség szelektíven gyűjt

Fontos hangsúlyozni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés az alap közszolgáltatás részévé vált, ezért mindenkire nézve kötelező. A környezettudatos és környezetbarát szemléletnek köszönhetően azokban a kerületekben ahol már házhoz szállították az új kukákat, átlagosan tíz fővárosi lakosból hét-nyolc már szelektíven gyűjti a hulladékot, ami megfelel az uniós átlagnak. A fejlesztésnek köszönhetően a papír, valamint a műanyag és a fém hulladékot gyűjtheti szelektíven a lakosság, ehhez valamennyi családi ház, illetve társasház 2 darab gyűjtőedényt kap. Mint a vezérigazgató kérdésemre elmondta, ennél több kukát senki sem kaphat, ha egy-egy területen ez nem elég, ott újabb ürítési napot fognak bevezetni. A környezettudatos és környezetbarát szemléletnek köszönhetően azokban a kerületekben ahol már házhoz mentek az új kukák, a lakosok mintegy 70-80 százaléka gyűjti rendszeresen szelektíven a hulladékot.

A gyüjtőszigetek áthelyezése, illetve helyszíneik felülvizsgálata is folyamatosan zajlik a programmal párhuzamosan. Ezek fenntartása rendkívül költséges, és sok a lakossági és önkormányzati panasz a szigetek helytelen használata miatt. Naprakész információk vannak erről az interneten. Az edények terítésével kapcsolatban kerületre és utcára lebontva lehet tájékozódni az FKF Zrt. honlapján, így a lakosság számára napra pontosan ellenőrizhető a szelektív kukák érkezése. Az interneten ugyanakkor a hulladékgyűjtő edények ürítésének ideje is ellenőrizhető.

Az üveggyűjtő szigetek kialakításával kapcsolatban az FKF Zrt. jelenleg is egyeztetéseket folytat. A szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetésével kapcsolatban alapvető elvárás, hogy az üvegek gyűjtését szolgáló konténerek változatlan számban álljanak a lakosság rendelkezésére. Az FKF Zrt. törekszik arra, hogy honlapján a jövőben a szigetek helyszíneit is elérhetővé tegye. A Fővárosi Önkormányzat az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozáséval valósul meg. Az edények kiszállításáról az FKF.hu házhoz menő szelektív gyűjtés aloldalán lehet részletesebben tájékozódni.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gázos buszok Dél-Pesten | ZETApress
  2. Kukáskocsin a városon át | ZETApress

Szóljon hozzá!