ZETApress

hírportál

Ünnepelt a Polifoam

Masao Yoshida, Takács József és Pluhár SándorHarminc éves a Polifoam, az első japán?magyar vegyesvállalat. Folyamatos nyereség és fejlesztések a kezdetektől, ám még sok a tennivaló! ? tudtuk meg a kora délelőtti sajtótájékoztatón a külső-ferencvárosi Táblás utca 32-ben, majd déltől az ezt követő közel kétórás megnyitón. A közbülső egy órát üzemlátogatással tölthettük.

Idén 30 esztendős az első japán?magyar vegyesvállalat, a Polifoam Kft. ? amely fennállása óta pozitív eredményt produkál, amit kezdetektől a magyarországi vállalatba forgat vissza. A Polifoamnál a közelmúltban több komoly fejlesztés is történt. A szintén idén 130. születésnapját ünneplő japán tulajdonos, a Furukawa Electric Co. Ltd. 2013-ban kétmillió eurót fektetett be a magyarországi telephely bővítésébe; további két- és félmillió eurót pedig a cégcsoporthoz tartozó budapesti Furukawa Electric Technológiai Intézet Kft. kutatásfejlesztésébe.

A Polifoam Kft, amely időközben a szintén Furukawa tulajdonban lévő Németországi Trocellen Csoport részévé vált, 2013-ban 35 országba szállított, fő exportterülete Európa volt. ? A Furukawa Csoport alapítója, Ichibei Furukawa és a japán ipar atyja, Eiichi Shibusawa együtt dolgoztak Japán felvirágoztatásáért. A cégcsoport öröksége, hogy a nagyvilág jobbításért tegyen meg minden tőle telhetőt. Számtalan feladat vár még ránk. 130 éve indultunk el, de épp csak elkezdődött az utazásunk ? mondta Masao Yoshida, a Furukawa Electric Co. Ltd. elnök-vezérigazgatója.

A Polifoam az elmúlt 3 évben megtízszerezte a nyereségét, ami 2013-ban már meghaladta a kétmillió eurót. Ez azonban nem jelentette az, hogy elégedetten hátradőltünk volna. Mint már sokszor az elmúlt 30 évben, a Polifoam új, még ambiciózusabb programmal állt elő. Ennek eredményeképpen a cég kétmillió euró értékű termelésbővítési beruházást hajtott végre az elmúlt hónapokban. Megvásárolta a szomszédos területet a rajta álló 3000 m2 üzemcsarnokkal és raktárral. Új feldolgozó gépeket helyezett üzembe, ezzel új munkahelyeket hozott létre. És ami kiemelendő, megszerezte az autóipari közvetlen beszállításokhoz elengedhetetlen ISO TS:16949 minősítést ? mondta Takács József, a Trocellen GmbH. vezérigazgatója.

A Polifoam Kft. egyik versenyelőnye a dolgozói lojalitás, a problémák megoldására való törekvés, a gondos munkavégzés, amelynél a fő szempont a vállalat minél hatékonyabb működésének biztosítása. Büszkék vagyunk a gazdasági mutatóinkra, arra viszont még inkább, hogy nem csak férj és feleség, de van, hogy már a gyermekük is nálunk dolgozik. Ez komoly felelősség a vezetőség számára is, hiszen mindannyiunknak fontos, hogy ezek a családok, akárcsak a többi munkatársunk minden körülmények között számíthassanak munkahelyükre. A felelős gondolkodás egyik mércéje, hogy a Polifoam a gazdasági válság idején is megőrizte a munkahelyeket, és az is, hogy alkalmazottaink csaknem fele több mint 10 éve dolgozik a Polifoamnál ? mondta Pluhár Sándor, a Polifoam Kft. ügyvezető igazgatója.

A Polifoam termékeit kiváló szigetelő tulajdonságaik, időtállóságuk, valamint jó ár-érték arányuk révén széles körben alkalmazzák a sport és fitness ágazatban éppúgy, mint az építőipar, a gépészet, valamint a szellőzés és klímatechnika területén. Ezen kívül számos más iparágban is kínálnak minőségi megoldásokat, ezek közül a legjelentősebbek az autóipar, a csomagolástechnika, valamint az egészségügy. A kulcsszó minden esetben a kényelem, a biztonság és az időtállóság.

30 évvel ezelőtti megalakulása óta a Polifoam töretlen fejlődést mutat, a 2012-es és 2013-as évek azonban több szempontból is kiemelkedőek voltak. A 2012. év elsősorban az üzlet újragondolásáról és az alapok megerősítéséről szólt, amely lehetőséget teremtett, valamint keretet biztosított a jövőbeni növekedéshez. Az új stratégiai elképzelések és a 2013-ban realizált nagy volumenű infrastrukturális beruházások a tavalyi év folyamán minden területen jelentős növekedést eredményeztek.

Az elmúlt időszak fejlesztései során 2011 óta 75 fővel nőtt a dolgozók létszáma, ez jelentős, 50%-os növekedés a munkahelyek számát tekintve. A tavalyi bővítés révén a telephely területe több mint tízezer m2-rel, a különféle kiegészítő tevékenységekre (termelés, raktározás, iroda) hasznosítható épületek volumene további 3000 m2-rel nőtt. A Polifoam árbevétele 2013-ra évi 6,3 milliárd forintra (20,4 millió euró) emelkedett, és a cég, mint eddigi működésének minden évében, ezúttal is nyereséget produkált. Az árbevétel az utóbbi 10 évben több mint megháromszorozódott (2003-ban 1,8 milliárd forint volt, míg 2013-ra ebből nőtt 6,3 milliárd forintra az árbevétel). A 2014. évi tervek között szerepel az üzleti stratégia következetes továbbvitele, valamint a technológiai kapacitások bővítése, amelynek köszönhetően tovább emelhető a nagyobb hozzáadott értéket adó késztermékek aránya a teljes értékesítésen belül.

Az elején említett üzemlátogatás Jenő bácsi üzemében zárult, melyet nemrég újítottak fel. A csarnok névadója 13 éve jött át a megszűnt Pannonplastból, ahol öt évet töltött, s hét éve vezeti üzemét. Az ünnepség végén a japánok jelképesen átadták a gyár kulcsait a magyaroknak. A Trocellen GmbH magyar vezérigazgatója rövidesen visszautazik Németországba, de gyakran ingázik a csoport székhelye és hazája között. A japán elnök sem csak a mai ferencvárosi, hanem a holnap délutáni rákospalotai átadásra is érkezett, s utána hazarepül Tokióba. A Késmárk utcai ünnepségről szintén beszámolunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kutatók Rákospalotán | ZETApress

Szóljon hozzá!