ZETApress

hírportál

Kutatók Rákospalotán

A magyar gazdaságpolitika egyik fő célja, hogy megérje Magyarországon befektetni, gyártani, és megérje kutatás-fejlesztésbe is befektetni ? hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán államtitkár kora délután, a japán Furukawa Electric új európai kutatóközpontjának átadásán, Rákospalotán. (A japán-magyar kapcsolatokról 2010 nyarán egy dunaújvárosi együttműködés kapcsán már beszámoltunk.)

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelt célnak nevezte, hogy a gyártás mellett egyre inkább megerősödjön a kutatás-fejlesztés és az innováció. Arra is emlékeztetett, hogy az is ezt segíti elő, hogy a tervek szerint a 2014-2020 között érkező Európai uniós források 10%-át közvetlenül kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítják. Ez a 2007-2013 közötti időszakban rendelkezésre álló források több mint kétszerese, összességében mintegy 800 milliárd forint.

A Furukawa Electric tíz kutatóközpontjából hét Japánban, kettő Amerikában és az egyetlen európai Magyarországon van, ami a magyar kutatás-fejlesztés és az itteni szakemberek elismerése. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, 1991-ben bejegyzett Furukawa Electric Technológiai Intézet Kft. (FETI) 100 százalékban a japán Furukawa Electric tulajdona, de kizárólag magyar dolgozókat foglalkoztat. Jelenleg 30 munkatársa van, akiknek fele rendelkezik tudományos fokozattal. A társaság tájékoztatása szerint nagy kutatási területük a szimuláció, és szerteágazó témákban folyik konkrét termékek és technológiák kutatás-fejlesztése.

Besztercey Gyula, a társaság ügyvezetője az átadón elmondta: munkatársaik részt vesznek a Furukawa Electric autóipari, anyagfejlesztési, optikai, távközlési és polimerhab-fejlesztési projektjeiben. Folyamatosan bővítik a kutatás-fejlesztési tevékenységet, a Furukawa Electric 2012-13-ban 2,7 millió eurót fektetett be a FETI-be. A Furukawa Electric csoportnak világszerte 116 vállalata működik, amelyek mintegy ötvenezer embert foglalkoztatnak.

Harminc évvel ezelőtt (1984. november 1-jén) a Furukawa Electric volt az első japán befektető Magyarországon ? tudtuk meg már tegnap a ferencvárosi Polifoamban tartott születésnapi ünnepségen. Az ott megismert vezetőket ma is viszontláthattuk, s a japán nagykövet ide is eljött. A délelőtti sajtótájékoztatón a tegnapinál is jóval kevesebben voltunk, a médiaérdeklődés inkább a délutáni fogadásra irányult. Sokan ? s szokásuk szerint hívatlanul! ? csak a kétórás ünnepség végére, az ingyen ebédre érkeztek. Sajnálhatják késésüket, mert a vendéglátók színvonalas, egyórás műsorral rukkoltak elő.

Szóljon hozzá!