ZETApress

hírportál

Olcsóbb áramot!

Automatikus energia-esélyegyenlőséget, olcsóbb áramot hozhat a japán-magyar K+F együttműködés. Energiaracionalizálási kutatásra szerződött a Dunaújvárosi Főiskola spin off cége és a japán Furukawa Electric ? derült ki a minapi sajtótájékoztatón.

Mintegy 10-15% energiamegtakarítás várható azoktól az úgynevezett Smart Grid ? okos hálózat ? rendszerek üzembe állításától, amelynek innovációjára szerződött a japán Furukawa Electric hazai leányvállalata és a Dunaújvárosi Főiskola Ecotech Zrt. néven alapított K+F+Innováció profilú vállalkozása. A japánokkal való együttműködés a hatékonyabb össztársadalmi áramellátás és fogyasztás racionalizálása érdekében köttetett.

A Dunaújvárosi Főiskola részben Európai Uniós, részben saját erőforrásaira alapozva jött létre az Ecotech Közép-európai Innovációs és Technológiai Zrt. februárban. A non-profit zrt. az élenjáró technológiai ágak honosításában és fejlesztésében kíván úttörővé válni a hazai piacon. Ennek érdekében olyan innovációs centrumot hoz létre, ahol lehetőség van a fejlesztések inkubálására, tevőlegesen részt vesz vállalatok fejlesztésében és a technológia transzferen túl új kompetenciákat hoz létre a valós ipari igények kielégítésére.

A szektorközi együttélés jegyében a Videoton után az Ecotech Zrt. most együttműködési megállapodást kötött a japán Furukawa Electric Technológiai Intézetével, jelentették be az érintettek csütörtök délelőtt egy sajtótájékoztatón. Az együttműködés keretében a szakemberek az úgynevezett SmartGrid (okos hálózat) rendszerek innovációjára szerződtek, és új, költséghatékonyabb módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek időben és térben szabályozza majd az energiatermelést és fogyasztást.

A SmartGrid rendszer a XXI. század energiaellátó rendszere, intelligens, amely valódi társadalmi előnyöket ad a rendszert használó emberek számára. Jelenleg az áram ára elszakad a valós előállítás költségeitől, a SmartGrid rendszer automatikusan megkeresi az adott időszakban elérhető, legolcsóbban előállított áramot a felhasználó számára. Egyfajta automatikus áramtőzsdeként kell elképzelnünk, amely bele lesz kódolva a rendszerbe. Emiatt az elméletben kiszámolt áramköltségek közelében lesz tartható az elfogyasztott áram ténylegesen kiszámlázott ára ? mondta Jenei István, az Ecotech Zrt. vezérigazgatója.

A jelenlegi áramszámla majdnem fele az átviteli díjakat takarja. A sok lokálisan termelt és lokálisan elfogyasztott energia elvileg is csökkenti az átviteli rendszerek energiaveszteségeit, hiszen nincs szükség nagy energiák távoli szállítására. Az USA energetikai minisztériumának (DOE) laboratóriuma (Energy?s Pacific Northwest Laboratory) adatai alapján a SmartGrid rendszerű technikai megoldásoknak köszönhetően össztársadalmi szinten 10-15% energia megtakarítás várható.

Okos hálózatok

A világ energiafelhasználásának mind nagyobb hányadát adja a villamos energia és egyre több módon próbálnak villamos energiát ? nukleáris erőművek, szénerőművek, szélerőművek, naperőművek, stb. révén ? előállítani. A fokozódó villamos energiaigényt és annak dinamikáját egyre nehezebben tudja a jelenlegi ellátórendszer ? villamos távvezeték rendszer ? kiszolgálni. Az igények növekedéséhez többletkapacitásokkal kell bővíteni a rendszert.

A szakemberek viszont egy új, költséghatékonyabb módszert igyekeznek kifejleszteni, amely lényegében időben és térben szabályozza az energiatermelést és fogyasztást. Napjaink jellemző példája ennek a filozófiának az ún. éjjeli áram tetszőleges időpontban történő bekapcsolása. Gyakran előfordul, hogy éjjeli áramot nappal is kap a fogyasztó, annak érdekében, hogy az ellátó hálózat fogyasztásban megjelenő dinamikáját ? változásokat ? csökkentsék. Azokat a fejlesztéseket, amelyek a villamos energia ellátás racionalizálását tűzik ki célul úgynevezett SmartGrid rendszereknek (?okos hálózat?) nevezzük.

A Dunaújvárosi Főiskola az új ? TIOP ? beruházás keretében megvalósít egy úgynevezett Intelligens házat és benne egy energiaracionalizálási laboratóriumot, amelyek alkalmasak a SmartGrid rendszerek fejlesztésére, tesztelésére, a rendszer elemei működésének demostrációjára. Ennek alapján ésszerű együttműködés jön létre a Furukawa és a Dunaújvárosi Főiskola között a SmartGrid rendszerek innovációjára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kutatók Rákospalotán | ZETApress

Szóljon hozzá!