ZETApress

hírportál

Dinnye a CBA-ban

dinnyeMegkezdődött a magyar dinnye promóciója józsefvárosi Corvin-bevásárlóközpontban található CBA üzletben, ahol a vásárlók 125 forintos kilónkénti áron vehetik meg a gyümölcsöt. Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára a kampánynyitó rendezvényen újságíróknak elmondta: a magyar görögdinnye népszerűsítése addig folyik majd az önkéntesen részt vevő nagy áruházláncok üzleteiben, amíg a magyar kínálat piacon lesz.

Az előrejelzések szerint a szezon szeptember elején fejeződik be. A magyar dinnye népszerűsítése 2010-ben kezdődött, és az elmúlt évek munkája meghozta eredményét. Míg korábban csökkent a termőterület, addig az idén országos átlagban 15-20 százalékkal, Békés megyében ? az ország egyik legjelentősebb termőhelyén ? pedig 25 százalékkal nőtt a dinnye termőterülete. A termésbecslés alapján az idén 200-250 ezer tonna görögdinnye várható, szemben a múlt évi 170 ezer tonnával. Az államtitkár felhívta a figyelmet: az adatok azt mutatják, a magyar görögdinnyét népszerűsítő kampány elérte a célját, egyre nagyobb mennyiség fogy belföldön ebből a gyümölcsből. Tavaly a magyar dinnye 60 százalékát már belföldön értékesítették, és a cél az, hogy az eladás tovább növekedjen.

Simonka György, a magyar zöldség-gyümölcs termékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos és Oravecz Tamás, a dinnyetermelők egyesületének elnöke elmondta, hogy jelenleg mintegy ötezer ember dolgozik a dinnyeföldeken, a jövő héten pedig ? amikor a szezon teljesen beindul ? már tízezren fognak. Annak ellenére, hogy a dinnyeszezon kezdete kicsit késett, minden feltétel adott, hogy első osztályú magyar görögdinnyét vásárolhassanak a vevők a következő hetekben. Az MTI kérdésére a két szakember közölte: a termelők jelenleg ? minőségtől függően ? 45-55 forintot kapnak a dinnye kilójáért, ez a szezon végére valószínűleg mintegy 10 forinttal csökken.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke emlékeztetett arra, hogy tíz éve a magyar görögdinnye termőterülete még elérte tízezer hektárt, Magyarország pedig a világ harmadik legnagyobb dinnyeexportőre volt, 2010-re azonban a termőterület ötezer hektár alá csökkent. A Vidékfejlesztési Minisztérium ekkor hirdette meg a nemzeti dinnyeprogramot, aminek eredményeként a negatív folyamatok megfordultak, és a terület nagysága 15-20 százalékkal nőtt. A terv az, hogy 6-8 ezer hektár legyen a magyar görögdinnye termőterülete, és Magyarország lássa el görögdinnyével Európát abban az időszakban, amikor a déli országokból származó gyümölcs elfogy a piacról.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta: ameddig a magyar görögdinnye beszerezhető a magyar piacon, addig a CBA üzleteiben népszerűsítik ezt a terméket. Az áruházlánc önként vállalta, hogy csak magyar dinnyét árusít üzleteiben attól kezdve, amikor a jó minőségű magyar görögdinnye megjelenik a piacon. Tájékoztatása szerint 2011-hez képest 2012-ben a dinnyeértékesítés mintegy 10 százalékkal nőtt a CBA-üzletekben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dinnye a Tescóban | ZETApress

Szóljon hozzá!