ZETApress

hírportál

Dinnye a Tescóban

DinnyeTescoA CBA-ban múlt héten megkezdett promóció után elkezdődött a magyar dinnye népszerűsítése a Tesco áruházakban is. Az idén 20 százalékkal nagyobb területen, mintegy negyedével több dinnye terem Magyarországon, mint 2012-ben, a gyümölcs termesztése 10-12 ezer családnak ad megélhetést

A fentiekről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt az angyalföldi Tesco Extra áruházban, a dinnyét népszerűsítő kampányindító rendezvényen. Azért is fontos, hogy a fogyasztók hazai dinnyét vásároljanak, mert ezzel a magyar családokat segítik. Összességében az ágazat mintegy 25 ezer embernek biztosít megélhetést Magyarországon ? mondta a miniszter. A Tesco-Global Áruházak Zrt, a FruitVeB ? Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Magyar Dinnye Szövetség és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ismét közösen népszerűsíti a magyar dinnyét és erősíti piaci pozícióit.

A Tesco áruházlánc idén is kizárólag magyar görögdinnyét értékesít áruházaiban a hazai dinnyeszezon idején. A Tesco tavaly tízezer tonna dinnyét vásárolt a magyar termelőktől, és ebből háromezer tonnát exportált, idén is minimum ennyit szándékozik felvásárolni ? mondta Nigel Jones, a társaság vezérigazgatója. Az induló ár a Tescóban most 95 forint, miután a dinnye szabadáras, a tárca nem szólhat bele az ár alakulásába, a mostani ár már méltányos hasznot hoz a termelőnek is ? válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

TescodinnyeOravecz Tamás, a Dinnyetermelők Egyesületének országos elnöke elmondta, hogy jelenleg a termelők a föld szélén nettó 32-45 forintot kapnak a dinnyéért. Erre rakódik rá a nagykereskedő 10 forintos árrése, a szállítás 25 forintos költsége, a göngyöleg ára és a kiskereskedő haszna, továbbá a 27 százalékos áfa. Ez így együtt jelenleg 95-120 forintot jelent kilogrammonként a boltokban.

A termelő bevételéből 12 százalék a kompenzációs felár, amelyet az állam a kistermelőnek megtérít, de a társaságoknak ki kell gazdálkodniuk ? tette hozzá az országos elnök, aki üdvözölte a dinnye állam általi osztályba sorolását. A másodosztályú gyümölcs 20-25 százalékkal olcsóbb az első osztályúnál, a beltartalma ugyanaz, de esztétikailag nem olyan vonzó. Simonka György országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke megköszönte a Tescónak, hogy vállalta a dinnyepromócióját, a miniszternek pedig azt, hogy a tárca finanszírozza a dinnye népszerűsítését, amely egy kilogrammra vetítve a legolcsóbb gyümölcs jelenleg a piacon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dinnye az Intersparban | ZETApress

Szóljon hozzá!