ZETApress

hírportál

Őszi BNV a Vásásvárosban

A hosszú nyári szünet után újra kiállítást rendeznek a Hungexpon. Szombat délelőtt 11 órakor nyílik meg az őszi BNV. Az A pavilon színpadán Újhelyi István, az ÖTM államtitkára mondja el majd a megnyitóbeszédet, tudtuk meg a ma délelőtti sajtótájékoztatón a Médiateremben.

A rendezvény házigazdája Hevesi Tamás lesz. Már ma is az énekes vezette a délelőtti tájékoztatót. Biztosan azt gondolta, hogy itt is koncerten van, mert a résztvevők bemutatásakor megtapsoltatta az újságírókat, pedig ez itt nem szokás. A profi újságírót egyébként is az különbözteti meg az alkalmi betévedőtől, hogy az előbbi nem nyilvánít hangosan véleményt, az utóbbi viszont folyton tapsol.

A hétvégén nyíló kiállítást jövő vasárnapig nézhetjük meg. Kilencszáz forint lesz a beugró, a diákok és nyugdíjasok kedvezményt kapnak, a hetven éven felüliek ingyen bemehetnek. Mint Barabás János, a Hungexpo vezetője kérdésemre elmondta, a közlekedési vállalatok gyakorlatához nem akarják igazítani a sajátjukat, s nem szállítják le az ingyenesség korhatárát 65 éves korra. Az üdülési csekket viszont fel lehet használni a jegyváltáskor.

Nem csak a BNV, de az Infom@rket és az Intersound is megnyílik a hét végén. Az előbbi egy információtechnológiai és telekommunikációs vásár, az utóbbi pedig egy szórakoztatóelektronikai és autóhifi vásár. Genius-Budapest néven nemzetközi találmányi verseny is nyílik szombaton, de ez csak keddig lesz látható. Itt láthatunk majd egy olyan örökmécsest, melyben a benne lévő lead ráfújásra világít, s újabb ráfújásra alszik el. Ugyanitt láthatunk bélyegeket és karikatúrákat is a különböző újításokról.

A sajtótájékoztatón adták át a BNV nagydíjait és egy környezetvédelmi különdíjat. Az előbbit egy hőszigetelő falazó elem, egy kilenc terítékes étkészlet és egy levegő- és helyiségtisztító készülék nyerte el. A különdíjat egy távol-keleti mosógolyó kapta, mellyel háromezer mosást lehet elvégezni vegyszerek nélkül. Ettől biztosan nem szennyeződik a környezet, örülhetnénk a dolognak, de nem mindenki vélekedett így.

Volt pecsét, nincs pecsét

A Szép Házak kéthavonta megjelenő magazin munkatársa kétszázezer forintot ajánlott fel annak a vegyészprofesszornak, aki hivatalos szakvéleménnyel bizonyítja a mosógolyó tisztító hatását. Mivel ezzel a forgalmazó nem rendelkezett, kóklerséggel vádolta nem csak őt, de a termék bemutatásának teret adó Hungexpot is. A hangulat egyre parázsabb lett, így Hevesi Tamás moderátor gyorsan berekesztette a tájékoztatót, mielőtt még begolyóztunk volna a hallottaktól.

A vita kapcsán egy tíz évnél is régebbi távol-keleti vonatkozású eset jutott az eszembe. A kilencvenes évek elején számos japán Yamaha motorkerékpár érkezett az országba, s a rendőrök is jócskán kaptak belőle. Mégsem vált be rendőrmotorként, mert a járőrök sokat buktak vele, s haláleset is történt. A sajtó arról cikkezett, hogy ki kellene cserélni a motorokat más márkára, mielőtt még nagyobb lenne a baj. Pintér Sándor országos főkapitány ekkor hívott össze egy sajtótájékoztatót.

Az ORFK vezetője elmondta nekünk, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem független szakértőitől kért szakvéleményt a Yamaha rendőrmotorként történő használhatóságáról, s ettől teszi függővé a további lépéseket. Miért kell ehhez külső szakértő, kérdeztem, miért nem elég azoknak a rendőröknek a véleménye, akik nap, mint nap halálfélelemben vezetnek? Mert ők nem diplomások, az ő véleményük nem számíthat, felelte ingerülten a főkapitány, az egyetemi oktatók viszont hivatalos szakvéleményt adhatnak.

A mosógolyó esetében most ez a tízéves történet köszönt vissza. A szépházas kollégát nem az érdekelte, hogyan mos a golyó, tiszta lesz-e tőle a ruha? Ő csak arra figyelt, van-e róla papír, van-e rajta pecsét? A helyébe én inkább arra figyelnék, hogy a mosás után a ruhán marad-e meg a pecsét. A különdíjat odaítélő zsűri erről is be tudott számolni, mivel mindannyian kipróbálták a terméket, de nagyhangú kollégám sajnos ezt már nem hallgatta meg. Őt csak a diploma érdekelte. Vajon miért, kiért?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Sarlatánok kíméljenek!

Szóljon hozzá!