ZETApress

hírportál

Sarlatánok kíméljenek!

Új rovatot indított a Képes Újság hetilap mai, 32-ik számában Sarlatánok kíméljenek címmel. Vezetője Vágó István, az RTL Klub ismert szerkesztő-műsorvezetője lett. Azokat az ötleteket és találmányokat akarják górcső alá vonni, melyet kiagyalóik korszakos jelentőségűnek tartanak, de hatékonyságukat eddig senki sem bizonyította be tudományosan.

Vágó István örök szkeptikus, s ebben méltó társai lettek a Szkeptikus Társaság tagjai. Egyelőre csak pár tucatnyian vannak, most szerveződnek, de várják az új jelentkezőket. Nem utasítanak el zsigerből mindent, hanem párbeszédre hívnak. Azt kérik, hogy aki nem tud meggyőző bizonyítékot szolgáltatni módszere hatékonyságáról, az ne is kérjen érte ellenszolgáltatást. Maguk is jó példával járnak elől ez ügyben, mert hetente jelentkező írásaikért nem várnak honoráriumot.

Vágó nem ismeretlen a Képes Újságnál. Felesége, Judit korában a hetilapnál dolgozott, István is itt ismerte meg. Igaz ez már pár évtizede történt, hiszen fiuk rövidesen unokával örvendezteti meg őket. A mai lapszámban erről is, meg sok-sok másról is olvashatunk.

A délelőtti, planetáriumbeli sajtótájékoztatón a Szép Házak főszerkesztője is felszólalt. Egy évvel ezelőtt, a Hungexpón beszélt arról, mennyire tudománytalan a japánok BNV-nagydíjas mosógolyója. Mint akkor megírtuk, kétszázezer forintot ajánlott fel annak a kutatónak, aki hivatalos szakvéleménnyel minősíti a szerkezetet.

Mára kiderült, hogy ilyen igazolás azóta sem érkezett. Talán az összeg volt kevés, vélte Vágó István, mert James Randy egymillió dollárt ajánlott fel azoknak a kutatóknak, akik egy-egy ?csodaszer? tudományos voltát bizonyítják. Az amerikainál sem jelentkezett senki, s valószínűleg ezután sem fog. Ezért ne dőljünk be mi sem az áltudományoknak. Ma elkezdődött végre a felvilágosodás!

Szóljon hozzá!