ZETApress

hírportál

Kőbányai szelektálás

Működésbe lép Magyarország első optikai elven működő műanyaghulladék válogatóműve. A FE-Group Invest Zrt. Oláh Lajos KVVM államtitkár, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Bielek Péter FKF Zrt. vezérigazgató, Horti Zsófia szóvivő és az ÖKO-Pannon Kht. vezetői jelenlétében avatta fel Magyarország első optikai elven működő műanyag válogatóművét Kőbányán, a Sírkert utcában.

A 400 millió forintos beruházást azt tette szükségessé, hogy Budapesten két év alatt másfélszeresére nőtt a szelektív gyűjtőszigetek száma, melynek következtében a műanyaghulladék mennyisége 3808 tonnára nőtt. A budapestiek szelektálási hajlandóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2005 és 2008 között a műanyaghulladékok mennyisége megháromszorozódott. Az ásványvizes és üdítős PET palackok képezik a begyűjtött műanyaghulladék 90 százalékát.

A délelőtt átadásra kerülő optikai elven működő műanyaghulladék válogató berendezés 2012-ig biztosan megoldást nyújt a korábbi kapacitásbeli problémákra. A berendezés különlegessége abban rejlik, hogy egy fénynyaláb visszatükrözéséből megállapítja a műanyaghulladék anyagát, majd nagyon rövid idő alatt kifújja a PVC hulladékból a PET hulladékot, és szín szerint szét is válogatja azt. Az FKF Zrt. messzemenőkig elkötelezett a környezet védelme és a környezettudatos világnézet mellett, ezért üdvözli az efajta beruházásokat, hiszen ily módon nagymértékben csökkenthető a környezetterhelés.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen

Szóljon hozzá!