ZETApress

hírportál

Szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen

A 15 margitszigeti területű légikikötő napi héttonna szemetet termel, melynek 60%-a újrahasznosítható. Az új szelektív hulladékgyűjtő konténerek jelképes felavatásával elindult a kőbányaihoz hasonló szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen is. A hulladékgyűjtőket Oláh Lajos, a KVVM államtitkára, Viszkei György, az ÖKO?Pannon ügyvezető-igazgatója és Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója avatta fel a Ferihegyi Repülőtér 2B Termináljának indulási szintjén ? adta hírül a Magister Press.

Jost Lammers vezérigazgató elmondta: ? Fontos, hogy az ország repülőtere jó példával járjon, hiszen az ideérkező külföldieknek Ferihegy gyakran az első és a legutolsó élmény Magyarországról. Éppen ezért jelentős nap a mai, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés elindításával Ferihegy végre az európai zöld repülőterek közé került. A repülőtér fejlesztése, bővítése és modernizálása nemcsak új terminálépületek létrehozását, és az utas-szolgáltatások színvonalának emelését jelenti, hanem egyben a legkorszerűbb környezetvédelmi technikák és szemléletmódok alkalmazását is. A repülőtér működtetését és fejlesztését pedig csak úgy tudjuk elképzelni, hogy eközben a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után a földön.

Oláh Lajos államtitkár hozzátette: ? Egy ember 300 kilogramm hulladékot termel otthon és 150 kilogrammot munkahelyén évente, és ennek 80 százaléka a hulladéklerakókon végzi. Ezért tartom kiemelt fontosságúak az ehhez hasonló kezdeményezéseket, amelyek az újrahasznosítás irányába terelik a hulladékot.

A Budapest Airport még tavaly döntött úgy, hogy Ferihegy egész területén bevezeti a szelektív hulladékgyűjtést. Ennek részeként 250 szelektív hulladékgyűjtőt helyezett el a repülőtér utas termináljain és irodahelyiségeiben. Az utasok és a dolgozók három ? papír, műanyag/fém és vegyes ? konténer-részbe helyezhetik el a hulladékokat. A szelektív hulladékgyűjtést végző Avermann Kft. a repülőtéren egy kézi előválogató állomást is üzembe állít, ahol a vegyes hulladékokból további újrahasznosítható részeket különítenek el. A válogatás után a cég bálákba tömöríti a hulladékot, majd továbbszállítja azt megfelelő hulladékhasznosító és kezelő létesítményekbe.

A Budapest Airport az ÖKO?Pannonnal közösen az utasok és a repülőtéren dolgozók felé kommunikációs kampányt indított Ferihegyen. A szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítése a ferihegyi repülőtéren amellett, hogy példaértékű, egy kisebb magyar város hulladékmennyiségének kezelésére nyújt korszerű megoldást. Az ÖKO?Pannon Kht. kiemelten fontosnak tartja az utasok és a személyzet tájékoztatását, ezért olyan eszközökkel segíti a helyes válogatást, mint a gyűjtőedényekre kihelyezett matrica és a plakát ? mondta Viszkei György ügyvezető-igazgató.

A szelektív hulladékgyűjtés eredményeként hatalmas mennyiségű kommunális szemét újrafeldolgozása válik lehetővé Ferihegyen. A repülőtéren évi 8,6 millió utas és tízmillió látogató után kell takarítani, és naponta termelnek hulladékot a légikikötő területén működő cégek is. Több mint hatvan cég mintegy 13 ezer munkatársa dolgozik nap mint nap a repülőtéren, ami megegyezik Balatonfüred lakosságával.

Ferihegy egy önálló kisváros, amely saját hőerőművel, víztisztítóval, belső buszjárattal és fogorvosi rendelővel rendelkezik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a 15 margitszigeti területű légikikötő jelenleg napi héttonna szemetet termel. A jövő évtől ennek a mennyiségnek a 60%-a újrahasznosításra kerül, vagyis napi négy tonnával kevesebb hulladék terheli a környezetet. Az újrahasznosítás aránya Magyarországon átlagosan 14% ? derült ki a tegnap déli avatón.

Szóljon hozzá!