ZETApress

hírportál

Biztosított a gázellátás

Szerbia mellett a mai napon már Bosznia-Hercegovina és Horvátország is kap földgázt a német-magyar közös összefogásnak köszönhetően. Ez a támogatás nem veszélyezteti a hazai gázellátás biztonságát, a szállítások szükség esetén leállíthatóak ? közölte Molnár Csaba energiaügyi miniszter az OMSZ Kitaibel Pál utcai bázisán. A gázvita kapcsán Sólyom László köztársasági elnök meghívására Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke hétfőn munkalátogatásra érkezik Nyíregyházára.

A miniszteri tájékoztató szerint a magyar MOL-csoport és a német E.ON Ruhrgas közösen juttat el Magyarországon keresztül mintegy 4-4,5 millió köbméter földgázt Szerbiának. Nagyjából 1-1,5 millió köbméter energiahordozót Bosznia-Hercegovina számára továbbítanak, szintén Magyarországon keresztül. Horvátországba Ausztrián át érkezik közel egymillió köbméter földgáz, a magyar-német összefogásnak köszönhetően.

Molnár Csaba elmondta: a mai napi várható fogyasztás az FGSZ Földgázszállító Zrt. előrejelzése alapján 62-64 millió köbméter körül alakul. Ez a mennyiség a rendelkezésre álló forrásokból biztosítható. A rendszer jelenleg is csúcskapacitáson üzemel. Magyarország a kereskedelmi gáztárolókból 53 millió köbméter, az országos kitermelésből 9 millió köbméter, míg a nyugati irányból érkező vezetékekből négymillió köbméter gázt tud biztosítani a felhasználóknak.

Magyar-német összefogás a szomszédos országok megsegítésére

A pénteki gázfogyasztással kapcsolatban a tárcavezető közölte, hogy a 64,5 millió köbméteres gázfogyasztás hárommillió köbméterrel több a csütörtöki fogyasztásnál, aminek oka a hidegebb időjárás volt. Ennek az igénynek a kielégítésére keletről továbbra sem érkezett földgáz, azonban nyugati irányból megérkezett Magyarországra a visszaigazolt négymillió köbméter gáz. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a földgáz-rendszerirányító részéről nincs akadálya az esetlegesen meginduló tranzit fogadásának, amennyiben hétvégén mégis megindulna keleti irányból a földgázszállítás.

Az eseményen házigazdaként részt vevő Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, a várható időjárásáról szólva elmondta, hogy a hőmérséklet a sokéves átlag alatt marad, hiszen az ország várható időjárását egy úgynevezett ?hidegpárna? alakítja majd. A miniszter megköszönve az eddig is felelős magatartásunkat, továbbra is takarékos gázfelhasználásra kérte a lakosságot.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Enyhülés a gázfronton

Szóljon hozzá!