ZETApress

hírportál

Enyhülés a gázfronton

Holnap ugyan hűvösebb lesz, de vasárnaptól enyhül az idő. A jövő hét közepén már 2-3 fokot mutatnak a hőmérők ? mondta az energiaügyi miniszter a délelőtti sajtótájékoztatón. Molnár Csaba arról beszélt, hogy már az első lépcsőben lévő fogyasztók földgázkorlátozását már tegnap feloldotta, s a stratégiai tartalékokhoz az elmúlt tíz napban hozzá se kellett nyúlnunk.

Tegnap 57 millió köbméter használtunk, mely az I. lépcső korlátozásakor kétmillióval lett volna kevesebb. Keletről továbbra sem jön gáz, nyugatról négymillió köbmétert kapunk. Kereskedelmi tárolóink sincsenek már csúcsra járatva, mert az 53 millió helyett elég belőlük a napi 43 és félmillió. Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát is el tudjuk látni energiaforrással, s a MOL felajánlott napi egy-másfélmillió köbmétert Szlovákiának is. Északi szomszédaink nem válaszoltak, így nekik sem gázt, sem áramot nem adtunk.

Tegnap Brüsszelben egyhangú döntés született arról, hogy egységes fellépés lesz a holnapi moszkvai csúcson földgázügyben. Az Uniót soros elnökeként a cseh kormányfő és az Energiaügyi bizottság elnöke képviseli. Követelni fogják az azonnali gázszolgáltatást és a monitorozást, azaz a nemzetközi megfigyelők állandó jelenlétének biztosítását. Javasolják továbbá, hogy Oroszország és Ukrajna mielőbb rendezze vitás ügyeit, mert ellenkező esetben elveszíthetik a megbízható szolgáltató és tranzit ország szerepét. Nekik már eddig is többmilliárdos veszteséget okozott az elmúlt tíznapos hercehurca.

A kőolaj világpiaci árához igazodó gázár az elmúlt hónapokban jelentős csökkenést mutatott, s rövidtávon sem várható emelkedés. Ilyenkor merülhet fel bennünk a kérdés, hogy az orosz-ukrán gázvita nem műbalhé-e csupán az egykori szovjet birodalom utódállamai között a gáz- és olajárak emelésére. 2006 elején a kőolajszállítást bojkottálták az ukránok napokon át, de akkor sokkal gyorsabban sikerült megegyezniük. Előbb jött a felmelegedés!

Szóljon hozzá!