ZETApress

hírportál

Leállt a gázszállítás

Ma délután 15 óra 25-kor elzárták az ukránok a gázcsapot a magyar határon ? tudtuk meg a minisztériumi sajtótájékoztatón. Az időzítés remekül sikerült. A Földgázellátási krízis bizottság ülését követő tájékoztatót eredetileg 14 óra 45-re tervezték, de délben módosították fél 4-re. Végül csak 4-kor állt elénk az energiaügyi miniszter a rossz hírrel a KHEM épületében.

Az ukrán döntés nem csak minket, hanem Szerbiát és Boszniát is sújtja, mert a gáz tőlünk érkezik hozzájuk. Mivel már mi sem kapunk, így nekik sem tudunk szállítani. Mivel az osztrákok is az Ukrajnából érkező gázt tranzitálják nekünk, s ők eddig is kevesebbet kaptak, már reggel 8-kor leálltak a hazánkba irányuló szállítással. Erről minket hajnali fél 3-kor tájékoztattak.

Molnár Csaba miniszter kéri az alternatív energiával üzemelő erőműveket, hogy holnap délelőtt 11-ig álljanak át gázról olajra. A stratégiai biztonsági készlet felszabadítására is rendeletet hoz holnap. A tartalékok két hónapra elegendők, mégis korlátozni fogják a nagyfogyasztók felhasználását. A háztartásokban egyelőre nem terveznek ilyet, ezért arról sem szóltak, hogy ez utóbbit hogyan akarják majd technikailag kivitelezni: állandó, de csökkent kapacitás lesz, vagy bizonyos napszakokban teljes leállás.

A kormány diplomáciai offenzívába kezd. Levélben fordulunk az ukrán, az orosz és az Uniót félévig vezető cseh kormányhoz. Arról a magyar álláspontról tájékoztatjuk őket, hogy két szomszédos ország vitája nem veszélyeztetheti az uniós államok biztonságát. A Gazdasági vegyes bizottság, illetve az Energiaügyi albizottság összehívását kezdeményezi az érintett államok bevonásával. A szerbeket és bosnyákokat is mielőbb tájékoztatjuk a kialakult helyzetről, hiszen a nincsből nekik sem tudunk szállítani. Az Európai uniós külügyminiszterek csütörtöki megbeszélésére az érintett balkáni államok ? Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország ? külügyi vezetőinek meghívását is javasolni fogjuk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Elnök az elnökhöz

Szóljon hozzá!