ZETApress

hírportál

Miniszterek disznók között

Kutatás-fejlesztés az agrárium versenyképességének növeléséért! Ez a célja annak a projektnek, amely hazai forrásból 485,3 millió forintot nyert el a Nemzeti Technológiai és Kutatási Hivatal (NKTH) pályázatán. A ?Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar? fejezetben szerepelt sikeres terv a magyar mangalica minőségének garantálására 2009-2012 között kidolgozandó DNS-alapú vizsgálati módszerrel biztonsággal szűri majd ki a hamisítványokat. A fejlesztéseket Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter mutatta be a délelőtti sajtótájékoztatón, az emődi mangalica génbank telephelyén.

A projekt címe a ?Mangalica termékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával?, amely hozzájárul majd a mangalica alapanyagokból készült termékek versenyképességének növeléséhez. E cél elérése érdekében tervezik a mangalica genomjának (genetikai állományának) részletes felmérését, egy gén- és szövet biobank létrehozását. Mindez segíthet a hungaricum fajta védelméhez szükséges jogszabályi környezet kialakításában, a hamisítások kiszűrésében.

Elsőként a biobankot alakítanák ki. A biobank az egyes állatokból származó szövet- és vérmintákat tartalmazza; kellően nagyszámú minta megfelelő rálátást nyújthat a fajta tulajdonságainak genetikai hátterének megértéséhez, lehetőséget ad az egyes fajták összehasonlításához.

Az így szerzett DNS-mintákból reprodukálható a mangalica genomja, amely segítségével fel lehet kutatni az egyes fajtakülönbségek genetikai hátterét. Az eredmények arra is használhatóak lesznek, hogy a mangalica termékek eredetiségét igazolják. Lehetővé válik az is, hogy a mangalica vérvonal ? akár kevert formában is ? kimutathatóvá váljon egy-egy termékből.

További kutatási lehetőségeket jelent a mangalica szalonna tulajdonságainak felderítése. Így vélhetően megválaszolhatóak lesznek azok a kérdések, amelyekre eddig még senki sem tudott válaszolni a szakirodalomban: szignifikánsan különbözik-e a mangalica szalonnája más fajtákétól, illetve van-e ennek valamilyen ? a jelenlegi feltételezéseknek megfelelő ? egészségmegőrző hatása?

A program további fontos célkitűzése, hogy felderítse, a fogyasztók általában hogyan viszonyulnak a mangalicából készült ételekhez, milyen ?értéktöbbletet? jelentenek számukra ezek a termékek. Az NKTH által meghirdetett Nemzeti Technológia Program második fordulójában (idén júliusban) a tervezetthez képest tízmilliárd forinttal több, mintegy 26 milliárd forint jutott nemzetgazdasági és társadalmi hatásuk szempontjából is jelentős stratégiai kutatások támogatására.

A pályázati kiírásra négy alprogramban és egy dedikált tématerületen lehetett projektjavaslatokat kidolgozni. Az alprogramok ? Élettudományok, Versenyképes ipar, Versenyképes agrárium és élelmiszeripar, Élhető és fenntartható környezet ? keretében elsősorban az ipari igények felől érkező elképzelésekre lehetett pályázatot benyújtani. A ?Védelmi és biztonsági kutatások? dedikált tématerület ezzel szemben a nemzetstratégiai célú hazai kutatás-fejlesztési tevékenységet ösztönözte.

A Nemzeti Technológia Program pályázatán egyetemek és magánvállalkozások konzorciumai indulhattak. A bemutatott nyertes projekt esetében az elnyert összeg megoszlása a konzorciumtagok között a következő: Biomi Biotechnológiai Szolgáltató Kft. 80,5 mft, Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet 82 mft, WESSLING Hungary Kft. 81 mft, Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet 76 mft, Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont 82 mft és Olmos és Tóth Kft. 80,8 mft, összesen: 485,3 millió forint. A mai sajtótájékoztatón a miniszterek és az újságírók megismerhették a tervezett fejlesztéseket, a kivitelező szervezetek tevékenységét, majd megtekintették a génbank telepét.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mangalicák a Városligetben
  2. A PICK és a Mangalica | ZETApress

Szóljon hozzá!