ZETApress

hírportál

Eladó a reptér

Eladja az állam a Budapest Airport Zrt-ben lévő kisebbségi részesedését. A kormány határozatában jóváhagyta, hogy az állami vagyon felügyeletéért felelős nemzeti fejlesztési miniszter lehívja a Budapest Airport Zrt-ben meglévő kisebbségi részesedés értékesítésére vonatkozó eladási opciót a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-n keresztül.

A korábban profitot termelő, 100%-os állami tulajdonban lévő vállalat többségi tulajdonának szocialista kormányzat által 2005-ben végrehajtott felelőtlen privatizálása miatt az állami tulajdonban maradt kisebbségi részesedés jelentősen veszített eredeti értékéből. Az eladására azért kerül sor, mivel a jelenlegi állami részesedés már nem biztosít érdemi szerepet a Budapest Airport Zrt. stratégiai működésében.

Az előző kormányok alatt lefolytatott intézményesített privatizációk olyan kényszerpályára állították a Magyar Államot, amelyről csak egy felelős és hatékony vagyongazdálkodási szemléletet követve lehet letérni. A privatizáció okozta veszteségek minimalizálására hatékony megoldást nyújt a Budapest Airport Zrt. esetében a meglévő tulajdoni hányad értékesítése, hiszen a Magyar Állam elsősorban olyan kisebbségi társasági vagyonelemeket tart tartósan állami tulajdonban, amelyek hosszú távú gazdasági szempontok figyelembevételével és egyéb kiemelt szempontok szerint is hasznosan működtethetőek.

A többségi tulajdon visszavásárlására nem nyílt lehetőség, mivel a Hochtief Csoport döntése alapján hat nemzetközi repülőterét egy vállalatban üzemeltető cégét az anyacégtől elkülönített eljárásban kívánja értékesíteni a nemzetközi piacon, amely eredményezhet egy szakmai befektetőt vagy akár egy tisztán pénzügyi befektető megjelenését is.

Az eladási opció jogát az állam június 18-án szombatig gyakorolhatja, amely feljogosítja arra, hogy jelezze eladási szándékát a többségi tulajdonos felé, a többségi tulajdonos Airport Hungary Tanácsadó Kft. (AHUK), a Hochtief magyarországi vállalata a részvényesi megállapodás alapján köteles megvásárolni azt. A kisebbségi részvények eladási értéke nagyságrendileg 36,6 milliárd forint, az eladási opció jogának lejártával a privatizációs szerződésben megszabott, kötött eladási érték már nem garantált.

A vitatott és tisztázatlan körülmények között privatizált, majd többször továbbértékesített Budapest Airport Zrt. veszteséges gazdálkodása miatt az elmúlt években nem fizetett osztalékot az MNV Zrt-nek a társtulajdonostól (AHUK), csak a profit utáni osztaléknál lényegesen kisebb értékű osztalékkompenzációt kapott, amely a 2010. év után már nem járt a nemzeti vagyonkezelőnek. A vagyontörvény szerint a Budapest Airport Zrt-ben meglévő részesedés nem tartozik a tartósan állami tulajdonban tartandó vagyoni körbe ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Zajlik a reptéreladás | ZETApress

Szóljon hozzá!