ZETApress

hírportál

Zajlik a reptéreladás

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. június 15-én lehívta a Budapest Airport Zrt-ben meglévő állami tulajdonú kisebbségi részesedés értékesítésére vonatkozó eladási opciót. Az eladási opcióról szóló értesítés rendelkezése alapján az Airport Hungary Tanácsadó Kft. az értesítés átvételétől számított 30 napon belül fizeti meg a részvénycsomag ellenértékét ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A Budapest Airport Zrt. állami tulajdonú kisebbségi részvénycsomagjának értékesítése nem a 2005-ös részvény adásvételi megállapodás módosításával, hanem a részvényesek között szintén 2005-ben kötött (és 2007-ben módosított) úgynevezett Részvényesi Megállapodásban rögzített eladási opciós jog érvényesítése útján történik meg. Az MNV Zrt. e Részvényesi Megállapodás rendelkezései szerint június 18-i jogvesztő határidővel élhetett az eladási opció lehívási jogával.

A korábbi privatizáció során befolyt 465 milliárd forintból a 75%-1 szavazatnyi részvénycsomag vételára csak hatvanmilliárd forintot tett ki. A fennmaradó 405 milliárd forint a repülőtér 75 évre szóló vagyonkezelési jogának és az eladott eszközöknek az ellenértéke volt. Az opciós részvények ára az opció lehívásának napján 36,6 milliárd forint volt. A részvény névértéke a Budapest Airport Zrt. harmincmillió 552 ezer euró összegű jegyzett tőkéjének egynegyede, mintegy kétmilliárd forint. A kisebbségi részvénycsomagra készített aktuális vagyonértékelés 31,8 milliárd forintértéket állapított meg. A fenti adatok alapján tehát a kisebbségi részvénycsomagot értékarányos áron adta el az állam.

A Budapest Airport Zrt. által végrehajtott repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt az MNV Zrt. az egyébként is csak egyszázalékos mértékű jogosultsága erejéig sem jutott osztalékbevételhez. A kisebbségi tulajdonos ellenőrzési lehetősége abban merült ki, hogy a Budapest Airport Zrt. többségi tulajdonosával vagy a társaság leányvállalataival kötött szerződésekhez az MNV Zrt. támogató szavazatára volt szükség.

A Magyar Állam a korábban megkötött vagyonkezelési és a kapcsolódó finanszírozási szerződések rendelkezései alapján a tulajdonosi pozíció megszűnését követően is ellenőrzi a Budapest Airport Zrt. tevékenységét. A kisebbségi részvénycsomag értékesítése nem érinti a vagyonkezelési díjból (a társaság éves teljes árbevételének félszázaléka, minimum évi 750 ezer euró) való további részesedést, azt a Budapest Airport Zrt. a vagyonkezelési szerződés időbeli hatálya alatt változatlanul köteles megfizetni az MNV Zrt. részére.

Szóljon hozzá!