ZETApress

hírportál

Víz az életért Zaragozában

Tegnap délben a GKM Könyvtártermében bemutatásra került a Zaragoza 2008 Szak-világkiállítás magyar pavilonjának makettje és látványtervei. A június 14-től szeptember 14-ig tartó ? a spanyolországi Zaragozában megrendezésre kerülő ? szak-világkiállítás vezérgondolata: A víz és a fenntartható fejlődés. A tematika választása szorosan kapcsolódik az ENSZ döntéséhez, amelynek értelmében 2005 és 2015 között zajlik A víz az életért évtizede program. Az EXPO-k történetében először, a kiállítás uniós támogatást élvez.

A több mint száz országot felvonultató rangos eseményen hazánk önálló kiállítással vesz részt. A szak-világkiállításon való részvétel legfontosabb üzenete a kedvező geotermikus adottságokkal rendelkező Magyarország bemutatása, illetve Magyarországnak, mint turisztikai célpontnak az elismertetése. A látványos, de költség-hatékony magyar megjelenés biztosítása érdekében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázat útján kereste meg azt a tervet, amely a megjelenés koncepcióját a legsikeresebben alkotta meg. A kreatív pályázatra beérkezett 19 pályamunkát szakmai zsűri értékelte, a nyertes látványtervet a Szalkai Tímea ? Huber Péter alkotópáros készítette. A szakmai zsűri értékelése szerint a győztes pályázó egyedi, látványos, gazdag tartalmú koncepciót épített fel, amely rövid idő alatt, nagy biztonsággal és költség-hatékonyan megvalósítható. A pályázati anyag megtekinthető.

A Magyar Pavilon kiállítási tematikája a történetiségen alapszik. Azok a momentumok kerülnek kiemelésre, amelyek a magyarság fenntartható vízgazdálkodásának egyes elemeit mutatják be, így kifejezetten a Kárpát-medencéhez, a magyarokhoz köthető, akár hungarikumként is értelmezhető dolgok jelennek meg: ártéri fokgazdálkodás, az esztergomi reneszánsz vízgép, a Kárpát-medence fürdőtörténete (kiemelve Hévíz és a miskolctapolcai Barlangfürdő), Tisza-mente ? tiszavirágzás, természetes vizeink ? víztisztító rendszerek ? gyógyvizek.

Magyar Nemzeti Nap augusztus 24-én

Megjelenésünkkel ? a bemutatandó vízgazdálkodási megoldásainkkal, a helyszíni rendezvényekkel, stb. ? azt kívánjuk jelezni, hogy hazánk azon országok egyike, amelyek folyamatosan és eredményesen törekszenek a természeti gazdagság megóvására. A Magyar Pavilon a II. számú Ronda épület második blokkjában a földszinten helyezkedik majd el. A pavilon teljes területéből 400 négyzetméter kerül beépítésre, 360 négyzetméter a kiállítótér és az ezzel egybeépített shop. A kiállítótérből nyílik, valamint a hátsó bejáraton is megközelíthető a 40 négyzetméteres VIP terem. A belső terek kialakításában kiemelt szerepet kapnak az íves vonalak, a vizet szimbolizáló plexi és üveg felületek, a fény ? árnyék játék, a különböző érzékszervekre együttesen ható elemek.

A magyar megjelenés előkészítésének első szakasza a látványtervek kialakításával lezárult. A második fordulóban a győztes pályázat eszközeinek (kiadványok, rendezvények, stb.) megvalósítására, helyszíni kivitelezésére, valamint a pavilon működtetésére irányuló feladatokra lehet majd pályázni. Az erre vonatkozó, új pályázati kiírás március folyamán jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben, illetve a GKM honlapjáról is letölthető lesz.

Bóna Ákos a GKM új szakállamtitkára

Bóna Ákos az új, info-kommunikációs ügyekért felelős szakállamtitkár a GKM-ben. Az új szakállamtitkár legfontosabb feladatai közé tartozik majd az e-gazdaság fejlődését korlátozó tényezők felszámolása, az innovatív megoldások bevezetése a hozzáférés, a tartalom, a szolgáltatások, illetve az informatikai biztonság területén, valamint az elektronikus hírközlés szabályozásának ellátása, tudatta Sajtóirodájuk.

A 34 éves közgazdász szakember az IKT szektor több területén is dolgozott már. Szakmai előéletének kimagasló sikere a Széles-sáv Közhasznú Alapítvány, amelynek célja az információs társadalomhoz csatlakozni kívánók támogatása, illetve a szélessávú technológiákhoz kapcsolódó projektek és az internetezés hazai terjedését gátló személyes kompetenciák (motiválatlanság, biztonsági ismeretek hiánya) és technikai akadályok elleni küzdelem. Az általuk kifejlesztett szélessáv-kereső az Európai Unió készülő széles-sáv portáljának (EU Broadband Exchange) is alapjául szolgál. A vezető életrajza itt érhető el.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bezár a zaragozai világkiállítás

Szóljon hozzá!