ZETApress

hírportál

Brüsszeli tárgyalás a Nabuccóról

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter Jozias van Aartsennel, a Nabucco uniós koordinátorával találkozott ma Brüsszelben. A megbeszélésen Jozias von Aartsen elismerte mindazt a diplomáciai tevékenységet, amelyet a magyar kormány a Nabucco megvalósításáért folytat.

A gazdasági és közlekedési miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a Déli Áramlat gázvezeték kapcsán létrejött orosz-magyar megállapodás és az ennek nyomán létrehozandó projekt nem hátráltathatják a Nabucco gázvezeték sikeres megvalósítását. Magyarország továbbra is erősen elkötelezett a Nabucco mellett, és határozott lépésekkel segíti a projekthez fűződő nemzetközi együttműködést.

A magyar kormány nevében eljáró Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, korábbi vállalásával teljes összhangban, már átadta a Nabucco projekt támogatására kötendő kormányközi egyezmény tervezetét az érintett országok nagyköveteinek. Magyarország a rendelkezésére álló minden eszközzel igyekszik hozzájárulni a megállapodás mihamarabbi megkötéséhez, mivel az nagymértékben fel fogja gyorsítani a projekt megvalósulását. A tárcavezető megerősítette, hogy amennyiben a tárgyalások folytatása szükségessé válik, úgy Budapest helyszínként továbbra is a felek rendelkezésére áll. Kákosy Csaba arra kérte Jozias van Aartsent, hogy személyes részvételével támogassa az egyezmény mielőbbi aláírását.

A Nabucco uniós koordinátora elismerte mindazt a diplomáciai tevékenységet, amelyet a magyar kormány a Nabucco megvalósításáért tesz. Meggyőződése, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a Nabucco projekt mellett, és a Déli Áramlat kapcsán kötendő kormányközi megállapodás nem hátráltatja a magyar részvételt az Európai Unió kiemelt energiaprojektjében.

Áprilistól változnak a földgázárak

Április elsejétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal. A Magyar Energia Hivatal eredeti javaslatában foglaltaknál visszafogottabb változás oka az, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott.

A GKM tavaly idei, július elsejei piacnyitási dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek a földgázellátásról szóló új törvény tervezetét. A Magyar Energia Hivatal (MEH) pedig ezzel az időzítéssel terjesztette a földgázárak idei második negyedévi módosítására vonatkozó javaslatát a döntésre jogosult gazdasági és közlekedési miniszter elé.

A gazdaság versenyképességét javító és a hosszú távú ellátásbiztonságot szavatoló törvénytervezet tárgyalása azonban csak a tavaszi ülésszakban vette kezdetét. A javaslat parlamenti vitájában a teljes gázpiaci liberalizáció lehetséges időpontja 2009. január elsejére tolódott. Ennek megfelelően hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére. Ez lehetővé teszi, hogy a MEH korábbi javaslatában szereplőnél kisebb mértékben változzon a kihirdetett földgáz ára április 1-től: a lakossági fogyasztók esetében átlagosan 5,8, a nem lakosságiaknál átlagosan 5,2 százalékkal. Az április elsejei emelés egy átlagos, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak ? 1650 köbméteres éves fogyasztással számolva ? havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Orbán nem érzi a Déli Áramlatot

Szóljon hozzá!