ZETApress

hírportál

Orbán nem érzi a Déli Áramlatot

Orbán Viktor tisztességtelen módszerekkel próbálja megtéveszteni az embereket. Ráadásul felkészületlenségről árulkodik nyilatkozata, amit az Inforádiónak adott a Déli Áramlat gázvezeték ügyében. Egy dolgot erősített meg az interjú: a Fidesz elnökének kizárólag a hatalom jár az eszében, és mindent trükköt bedob, csak hogy megszerezze, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Miközben Orbán Viktor kampányol, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök dolgozik. Egyebek mellett azon, hogy biztonságban legyen Magyarország energiaellátása. Ezt a célt szolgálják a Nabucco gázvezeték megépítése érdekében tett kormányzati lépések, és ugyanezért kötött kormányközi megállapodást az Európai Unió által szintén támogatott Déli Áramlatról is a kabinet.

Orbán Viktor viszont minden áron ártani akar a kormánynak, akár még azon az áron is, hogy Magyarország helyzetét rontja. Sőt, az Info Rádiónak adott nyilatkozata alapján erősen megkérdőjelezhető a volt miniszterelnök szakmai felkészültsége is. Ezt egyértelműen igazolják az alábbi tények:

A Magyar Köztársaságnak nincs és soha nem is volt külkapcsolatokról szóló törvénye, Orbán Viktor ezt nyilvánvalóan összekeveri a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. L. törvénnyel. A kettő azonban messze nem ugyanaz. A kormány maradéktalanul betartotta a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény rendelkezéseit, amelyek a nemzetközi szerződések létrehozásáról, aláírásáról és hatálybalépéséről szólnak.

A törvénnyel összhangban a szerződés parafálására való felhatalmazásról miniszterelnöki határozat (6/2008. (II. 21.) ME h.), az aláírásról kormányhatározat (2023/2008. (II. 27.) Korm. h.), a kihirdetésről kormányrendelet (45/2008. (II. 29. Korm. r.) született, amelyek megfelelően kihirdetésre kerültek a Magyar Köztársaság hivatalos lapjában, a Magyar Közlönyben, illetve a Határozatok Tárában.

A szóban forgó nemzetközi szerződés keretjellegű kormánymegállapodás, amely nem tartalmaz semmi olyan rendelkezést, amely bármilyen szintű hatályos jogszabály módosítását igényelné. A szerződés összhangban van a Magyarországgal kötött két- és többoldalú nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségekkel, ideértve az európai uniós tagságunkból eredő kötelezettségeket is. A szerződés rendelkezései tartalmazzák továbbá, hogy azokat a hatályos jogszabályokkal összhangban kell alkalmazni.

Tekintettel arra, hogy a szerződés rendelkezései kizárólag a kormány hatáskörét érintik, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény értelmében a szóban forgó szerződés nem tartozik az Országgyűlés által megerősítendő nemzetközi szerződések közé, ezért annak aláírása és hatálybalépése nem igényel sem előzetes, sem utólagos eljárást az Országgyűlés részéről, a kormányt nem terheli értesítési kötelezettség sem.

Ennek ellenére a pénzügyminiszter már a szerződés aláírását megelőzően tájékoztatta a parlamenti pártok frakcióit a szerződés aláírásra kerülő szövegéről, megtekintésre átadta azt. Az aláírást követően a szöveg felkerült a Külügyminisztérium honlapjára, a Külügyminisztérium megküldte a pártok frakcióvezetőinek, valamint a tájékoztatásul átadta az eredeti példány másolatait a Budapestre akkreditált EU és NATO tagállamok képviseletvezetői részére. Így értelmezhetetlen Orbán Viktor állítása a szerződés ?nem igazi? voltáról.

Szóljon hozzá!