ZETApress

hírportál

Gyurcsány fogadta Aliyevet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben megbeszélést folytatott Ilham Aliyevvel, az Azerbajdzsáni Köztársaság elnökével, aki első alkalommal tett hivatalos látogatást Magyarországon. A megbeszélés napirendjén elsősorban gazdasági kérdések szerepeltek, különös tekintettel a szorosabb energetikai együttműködés lehetőségeire, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Miniszterelnükünk a megbeszélésen hangsúlyozta: hazánk kiemelt figyelmet fordít Azerbajdzsánra, amely kőolajban és földgázban gazdag országként fontos szerepet játszhat energiaimportunk diverzifikálásában, és szorgalmazzuk a MOL és az azerbajdzsáni SOCAR olajtársaság már megkezdett, ígéretes együttműködésének folytatását. Az Európai Unió számos tagállamához hasonlóan hazánk is kiemelt jelentőségű projektnek tekinti a Nabucco gázvezeték megépítését, amelynek feltöltése elsősorban azerbajdzsáni gázzal történhet.

A véleménycsere során a két politikus egyetértett abban, hogy mindkét fél ösztönözni kívánja a kereskedelmi kapcsolatok új, korszerűbb formáit és a kölcsönös beruházásokat. Ígéretes lehetőségeket látnak magyar cégek bekapcsolódására az azerbajdzsáni modernizációs programokba például az ipar, a közlekedés, a feldolgozóipar, a szolgáltatások és bankszektor területén.

Aliyev elnök elmondta, hogy azeri részről megkülönböztetett figyelemmel tekintenek hazánkra a kelet-közép-európai térségben. Az azeri elnök hangsúlyozta, hogy érdekeltek a korszerű magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák átvételében, valamint abban, hogy minél több azeri diák tanulhasson térítéses képzési formában Magyarországon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Elkészítettük a Nabucco projekt tervezetét

Szóljon hozzá!