ZETApress

hírportál

Elkészítettük a Nabucco projekt tervezetét

Garamhegyi Ábel, a GKM nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős szakállamtitkára ma adta át a Nabucco projekt támogatására kötendő kormányközi egyezmény tervezetét az érintett országok nagyköveteinek, adta hírül Sajtószolgálatuk. A témáról a napokban miniszterelnökünk is eszmét cserélt az azeri államfővel.

A kormányközi együttműködési megállapodás megkötését mind a Nabucco International, mind a projekt Európai Uniós koordinátora már korábban is szorgalmazta. A február 5-én Bécsben, a projekthez csatlakozó RWE cég csatlakozási okiratainak aláírási ceremóniája alkalmával megtartott miniszteri találkozón Dióssy Gábor, a GKM államtitkára jelentette be, hogy a kormányközi megállapodás létrehozásának operatív szervezését Magyarország elvállalja, és egyben elindítja a szükséges egyeztetési tárgyalásokat is a megállapodás mihamarabbi megkötése céljából.

A magyar kormány azt várja a kormányközi egyezménytől, hogy annak megkötése nagymértékben felgyorsítja a projekt megvalósulását. Magyarország ezért szorgalmazta, hogy minden ország a saját belső államigazgatási rendje szerinti lehető legrövidebb idő alatt segítse elő a megállapodás megkötését.

A magyar kormány a rendelkezésére álló minden eszközzel igyekszik elősegíteni a megállapodás gyors kidolgozását, egyeztetését, mielőbbi aláírását és kihirdetését. Magyarország abban érdekelt, hogy a források és az útvonalak tekintetében is biztonságos, diverzifikált legyen az ország gázellátása.

Szóljon hozzá!