ZETApress

hírportál

Bemutatkozott a magyar emu

Véget ért az év legnagyobb élelmiszer-ipari eseménye. Befejeződött ma az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó a budai Várban. A hatnapos rendezvény keretében tartották meg a X. (jubileumi) Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust, valamint a Magyar Zoonológiai Társaság éves közgyűlését.

A világtalálkozó tegnapi napján került sor Dr. Szalontai Éva, az Emutenyésztők Egyesülete elnökének előadására Magyar Emu címmel. A gödöllői Szent István Egyetem Állattenyésztési Tudományos Igazgatóságával együttműködő kutató, előadó, tanfolyam szervező előadásából megtudtuk, hogy a magyar emu több generáción át már magyar gazdaságokban nevelkedik. Magyar gazda neveli, magyar takarmányon. Magyar húsüzem dolgozza fel, magyar receptúra szerint.

Az elnök több érdekességre hívta fel a figyelmet. A legmagyarabbnak hitt ételünk a paprikás krumpli, Kolumbusszal lett miénk. A legmagyarabbnak hitt növényünk a paradicsom, a paprika, Közép-, illetve Dél-Amerikából származik. Így a magyar emunak is van létjogosultsága Magyarországon Az előadás következő részében az emuhús pozitívumairól beszélt Szalontai doktornő. Így megtudtuk, hogy egyes kutatók szerint a legegészségesebb vörös hús beltartalmi értéke miatt.

Az egészséges táplálkozás alappillére: alacsony a zsír, a kalória, a koleszterin tartalma. Kiemelkedően magas a vastartalma. Magas a magnézium-, mangán-, foszfor-, kálium- és cinktartalma. Összehasonlítva a többi hússal nagyobb mértékben találhatók benne B6 és B12 vitaminok. Erősíti az immunrendszert. Előadása után Szarvas István megkérdezte, hogy ajánlja-e az emuolajt a kopaszodása csökkentésére? ? Jótékony hatása van a hajhullás csökkentésére, a hajhagymák működésének serkentésére ? válaszolta az elnöknő.

A Világtalálkozót, s a mellette rendezett Hajráhazai! Fórumot és Piacot meglátogatta Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége is. A tegnap esti záró Gálavacsorán kiosztották azokat a díjakat, amelyeket a Várban, az öt vidéki helyszínen, valamint a Sepsiszentgyörgyön megtartott hús-bajnokságok legjobbjai nyertek ? tudtuk meg Almási Annától.

A Világtalálkozón 33 ország 64 intézményéből 109 szerző előadásait ismerhette meg a hallgatóság. A jelenlévőkön kívül videokonferencián mintegy 300 magyar és külföldi pontról kísérhették figyelemmel az előadásokat.

A konferencia-sorozatot lezáró beszédeket Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője, és Búza László megyei főállatorvos, a szervező Foodlawment Egyesület elnöke tartotta. Az első világtalálkozó zárása egyben a második találkozónak az indítója volt ? ez jövőre a tejjel és tejtermékekkel foglalkozik majd.

A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Világtalálkozó záró napján vitatták meg. Olyan sok érdemi hozzászólás érkezett írásban, valamint a helyszínen, hogy a résztvevők elhatározták: héttagú nemzetközi bizottságot alakítanak a végleges szöveg kialakítására. A Budapesti Chartát így 2011-ben terjeszti a bizottság a tervezett II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó résztvevői elé.

Vendégek Budavárban

A konferenciát és a Hajráhazai! Fórumot és Piacot meglátogatta Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége. Előadóként vett részt a konferencián Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos, és Bognár Lajos helyettes államtitkár. Látogatást tett V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is.

Megismerkedett a Világtalálkozó munkájával Birinyi József, az Országgyűlés Hungarikum munkabizottságának elnöke; valamint Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke, a fenntartható fejlődés szakbizottságának tagja.

Hajráhazai! ? Budavárban és vidéken

A szakmai közönségen kívül a fogyasztók is részesei lehettek az eseménysorozatnak. A budai Hilton szálló Dominikánus udvarában nyílt meg a Hajráhazai! Fórum, ahol hírességek és mesterszakácsok adtak tanácsokat a látogatóknak a megfelelő étel kiválasztásáról, és elkészítéséről. A Magyar Kultúra Házában pedig a Hajráhazai! Piacon kóstolni és vásárolni lehetett a legkiválóbb magyar élelmiszerekből, de meg lehetett ízlelni még a magyarországi gazdaságokban nevelkedett emuk húsát is.

A Világtalálkozóhoz kapcsolódóan vidéki városban élelmiszer-bemutatók és -bajnokságok gazdagították az ünnep programját. Szegeden a vadételek, vadkülönlegességek bajnokságát rendezték meg. Mezőkövesden a szalonna, tepertő, zsírok, Alsózsolcán a felvágottak és vörös áruk, Szigetváron a disznósajtok, kenőmájasok, Hortobágyon a halak és halkészítmények, valamint a marhahúsok és húskészítmények, az erdélyi Sepsiszentgyörgyön a birkahúsok és a birkahúsból készült ételek keltek versenyre. A nyertesek a tegnap esti gálarendezvényen, a budavári Hotel Hiltonban vehették át az oklevelüket. A kerámia bajnoki érmek Kovács Gábor sárospataki kerámiaművész munkái.

Szóljon hozzá!