ZETApress

hírportál

A zoonózis napja

A Világtalálkozó keretében a Magyar Zoonózis Társaság tartja éves rendezvényét. Előadások hangzanak el az emberi egészséget közvetlenül is érintő témákról ? közöttük sok olyanról, amelyről a nagyközönség még igen keveset tud ? tudtuk meg Almási Annától.

A mintegy 400 tagú Társaság hagyományosan a szakma egy-egy nagy képviselőjéről nevezi el találkozóit. A mostani a Szent-Iványi-Binder Nap: Szent-Iványi Tamás állatorvos akadémikus az Állatorvos-tudományi Egyetem tanszékvezető tanára volt; Binder László orvosprofesszort pedig a magyar infektológia megteremtőjének tartják. A közgyűlést Tuboly Sándor professzor, a Társaság elnöke és Korzenszky Emőd, a Társaság főtitkára nyitotta meg. Üdvözölte a közgyűlést Mikola István, a Társaság alapító elnöke is.

A géntechnológiától a trichinellosis-ig

Dudits Dénes professzor a géntechnológia és az élelmiszer-biztonság összefüggéseiről beszélt. Előadásából kiderült, hogy lényegesen több mesterséges genetikai módosulás létezik a mindennapjainkban, mint arról a közvélemény tudomást venne ? lényegében ilyenek a nemesített növények is.

Tuboly Sándor professzor a prionok szerepét taglalta előadásában – lényegében a köznyelvben ?kergemarha-kór? néven ismert betegségről volt szó. Előadást tartott a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót szervező Foodlawment Egyesület elnöke, Búza László főállatorvos is. Témája a trichinellózis nevű betegség volt ? az oka egy élősködő féreg. A betegség hazánkban is megjelent és déli irányból terjed Magyarországon.

Zoonózisnak olyan betegségeket nevezünk, amelyek állatról emberre, illetve emberről állatra képesek átterjedni. A zoonózis fontos kutatási területe az állatorvostant és az emberi gyógyítást ötvöző környezeti gyógyászatnak, illetve általában a környezettel foglalkozó tudományoknak.

Egyik este a konferencia résztvevői számára a vendéglátók ?nemzetiségi vacsorát? adtak. Ezen a fogadáson a főszerep a felszolgált ételeké volt: mindegyik fogás valamelyik, Magyarországon élő nemzetiség jellegzetes étele volt. A vendégeket Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkár-helyettese köszöntötte. Többek között a következőket mondta: ? Globalizálódó világunkban a fejlettebb országok élelmiszerpiacain egyre inkább kettős fejlődési irány figyelhető meg; egyrészt az áruházláncok polcain szinte az egész világ élelmiszer kínálata jelen van. Jellemzőek az olcsó tömegáruk, az egyre inkább nemzetközivé váló, semleges ízek, aromák. Ezzel párhuzamosan azonban kezdjük felfedezni és újra értékelni a nemzeti hagyományokhoz, egyes régiókhoz kötődő élelmiszerek sajátos, minden mástól eltérő egyéni ízvilágát. Természetesen ennek az újra felfedezésnek fontos gazdasági, idegenforgalmi alapjai is vannak, de egyáltalán nem elhanyagolható szerepet tölt be a fogyasztók bizalmának a helyi élelmiszer-vállalkozások iránti erősítésében is.

Mi, akik itt a Kárpát-medencében élünk, évszázadok óta központi figyelmet fordítunk étkezési kultúránkra. E soknemzetiségű területen nem csak az egyes nemzetiségek, népcsoportok keveredtek az évszázadok során, de nagy hatással voltak egymásra a nemzetiségek ételei is ? így az ízek, aromák olyan sajátos kavalkádja jelenik meg élelmiszereinkben, amitől teljesen egyedivé válik ennek az Európai régiónak a gasztronómiája. Nos, ma este vendégeinknek ezt a különleges mix-et szeretnénk bemutatni a népies, nemzetiségi ételek különleges választékával.

Díszvendég a konferencián

Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége meglátogatta a Hajráhazai! Piacot. A köztársasági elnök felesége meglátogatta a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót, és fogyasztói rendezvényét, a Hajráhazai! Piacot. Az elnöknét Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője, és Búza László főállatorvos, a világtalálkozót szervező Foodlawment Egyesület elnöke fogadta és vezette körbe a piacon.

A rövid termékismertető és kóstolás után Makray Katalin így nyilatkozott: ? Nagyon fontosnak tartom, hogy hazánk adhat otthont a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozójának, amelynek középpontjában idén a hús, jövőre a tejtermékek, két év múlva pedig a zöldség és gyümölcs áll. A jó minőségű, magyar termékek népszerűsítése mindig is szívügyem volt. Örömmel látom, hogy a Hajráhazai! Piacon mindenki megismerkedhet a kiváló hazai húsételek legjavával.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bemutatkozott a magyar emu | ZETApress

Szóljon hozzá!