ZETApress

hírportál

Ember embernek farkasa

Illegálisan működik a szakszervezet a Hankook dunaújvárosi gyárában, derült ki a híradásokból. A koreai vezetők mindent megtesznek az érdekvédelem ellehetetlenítéséért, ezért a dolgozók nem is merik nyíltan vállalni tagságukat. A minap egy dolgozót azért tettek az utcára, mert a munkásjáraton belépési nyilatkozatot osztogatott. Másnap már be sem kellett jönnie.

S hogyan derült ki cselekedete? Úgy, hogy egy utastársa beköpte. S mivel ez az utas nem távol-keleti volt, így valószínűleg egy honfitársa lehetett az áruló, aki saját egyéni érdekét helyezte előtérbe a közösségi szellem helyett. Az osztogatót sem volt nehéz kívül tartani a gyáron, mert egy közvetítőcég alkalmazta, s tőlük kértek helyette másnaptól másikat. A közvetítők nem voltak koreaiak, mégsem akarták megvédeni honfitársukat. Behódoltak a külföldi tőkének ahelyett, hogy kitartottak voltak dolgozójuk mellett.

Nemrég az esztergomi Suzukinál is hasonló esetekről hallottunk. A dolgozók sérelmezték, hogy a szalag mellett kell pisilniük, mert főnökeik nem engedik ki őket a vécére. Vajon ezek a főnökök japánok voltak? Aligha. Magyar főnök nem engedte ki magyar beosztottját, hogy kedveskedjen távol-keleti gazdájának. A szakszervezet sajtótájékoztatóját sem engedték a gyár területén megtartani, a biztonsági őrök nem engedték be az újságírókat. S az őrök talán ferde szemmel néztek ránk? Óh, dehogy! Magyarok voltak mindannyian, de a megrendelőjük iránti lojalitásból ők is az idegen érdekeket védték.

A II. Világháború idején a koncentrációs táborokban kápó rendszer uralkodott. Nem a fasiszta pribékek voltak a legkegyetlenebbek, hanem a rabokból verbuvált belső őrség. Ők együtt laktak elnyomottjaikkal, azonos nemzetiségű lévén ismerték nyelvüket, így rögvest tudomást szereztek legrejtettebb titkaikról. Nem is kellett besúgni azokat, helyben is lerendezhették a dolgokat. Nem véletlenül utálták őket a többiek. Őreik is lenézték, árulónak tartották, de elviselték őket, mivel szükség volt rájuk. Csak remélhetjük, hogy a távol-keleti érdekeltségű hazai vállalatoknál nem alakul majd ki a magyarokból egy hasonló réteg honfitársainknak, a magyar munkavállalók megrendszabályozására!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Rossz az iskolai alapképzés

Szóljon hozzá!