ZETApress

hírportál

Attila szülinapja

Halász Judit dalával köszöntötték tegnap a 36 éves Mesterházi Attilát a Millenáris Park Teátrumában. Boldog születésnapot! ? üdvözölte több ezer nyugdíjas az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a Nyugdíjas szolidaritás című rendezvényen.

Mielőtt a szülinapos színre lépett, Beregi Péter, a Mikroszkóp Színpad művésze poénkodott. Már ő is nyugdíjas korú, így könnyen megtalálta a hangot a közönséggel. Utána Czerván Mártonné, Marika, az MSZOSZ Nyugdíjas Választmányának elnöke mondta el az idős emberek problémáit, de az igazi sztár mégis az MSZP frontembere volt, akit szülei is elkísértek a kampányrendezvényre.

Mesterházi úr nem a pulpitusról beszélt, hanem kézi mikrofonnal a kezében a sorok között sétálgatott. Személyes példáiról beszélt, ezekből most néhányat ismertetünk. Édesapját orvosi vizsgálatra vitte a minap, s a szintén orvos apa legnagyobb gondja az volt az úton, hogy vajon jobb- vagy baloldali beállítottságú kollégája fogja-e megvizsgálni? Nem lesz-e abból baja egy jobboldali orvosnál, hogy fia az MSZP kormányfő-jelöltje. ? Nem akarok olyan országban élni, ahol ez gond lehet! ? mondta el Attila nagy taps közepette.

A jelölt úr nemrég kisfiuknak keresett pedagógus feleségével együtt iskolát. (Mint megtudtuk, Attika február 5-én lesz 6 éves.) Az édesanyát korábban több anyuka figyelmeztette a játszótéren, hogy a kis Attila esetleg megsínyli majd az iskolában édesapja MSZP-s miniszterelnök-jelöltségét. ? Nem ilyen országban akarok élni, ahol a párthovatartozás probléma lehet! ? mondta el újra a jelölt, s szavait megint dörgő taps kísérte.

A személyes példák után a terveit ismertette. Kegyeleti járadék bevezetését fontolgatja, mely egyszeri 75 ezer forint lesz az özvegynek a házastárs halála esetén a gyász megkönnyítésére. Az egyszeriség számomra nem egyértelmű. Tény, hogy egy halottat csak egyszer lehet eltemetni ? az újratemetés nem a kisnyugdíjasok szokása ? de mi van akkor, ha az özvegy újra házasságot köt, s az újabb házastárs is elhalálozik? Az egyszeriséget holtanként, vagy özvegyenként kell-e érteni? Erről sajnos nem beszélt a jelölt úr, így kormányra kerüléséig ezt is ideje lesz párttársaival együtt kidolgozni.

S hogy miért kell ez a pénz? Mert anyai nagyanyjától ? akinek négy gyermeke van ? megtanulta, hogy egy szülő nem hagyhat adósságot utódaira, s ha valaki nem tudott félretenni a saját temetésére, akkor az özvegy ebből a járandóságból ezt kifizetheti.

Nem csak a jövőről, de a jelenről is hallhattunk. Január 1-jétől az üdülési csekk maximuma hatvanezerről kilencvenezer forintra emelkedett. Tervezik az Internet-oktatás támogatását is az idősebbek körében, hiszen így könnyebben kommunikálhatnak majd gyermekeikkel és unokáikkal is. Szeretnék a Btk-t is módosítani, hogy a jövőben súlyosabb büntetést kapjanak azok, akik idős korúak sérelmére követik el bűncselekményeiket.

Végezetül aláírta azt a kérdőívet, melyben szavatolja, hogy nem emelik 70 évre a nyugdíjkorhatárt, megtartják a nyugdíjak értékállóságát, sőt az inflációnál nagyobb mértékben emelik azokat, és nem szüntetik meg a 65 évesnél idősebben ingyenes utazási lehetőségeit. A szignót a papírra balkézzel tette. Azóta sem tudom, hogy ez baloldali elkötelezettsége miatt történt-e így, vagy már születése óta balkezes?

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megnyílt a 41-ik | ZETApress
  2. Tiltakoztak az orvosok | ZETApress

Szóljon hozzá!