ZETApress

hírportál

Tanévnyitó a Műegyetemen

MűegyetemA köztársasági elnökünk jelenlétében megrendezett tanévnyitón közel ötezer elsőéves tette le délelőtt a hallgatói esküt és vált a Műegyetem polgárává. Az MTA elnöke is jelen volt, s arra bíztatta az őt hallgató egyetemistákat, hogy kapcsolódjanak be, sőt, mutassanak példát az ország erkölcsi, szellemi és lelki megújításában.

Súlyos erkölcsi gondok vannak a magyar felsőoktatásban ? mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az idei tanévnyitón. ? Szinte mindent újra kell gondolni a magyar közéletben és hozzá kell látni az újjáépítéshez. A világgazdasági válság mára mentséggé és a tehetetlenség indokává vált ? hangsúlyozta az MTA elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott ünnepi beszédében.

Pálinkás József még a világ katasztrófával fenyegető nagy problémáinál ? pl. az energia, a víz-és élelemhiánynál ? is súlyosabb gondnak minősítette az oktatás és a nevelés egyre növekvő hiányosságait, és úgy fogalmazott: ma az oktatás nem a világban való eligazodásra készít fel, nem adja meg az erkölcsi vértezetet, a szükséges tudást és műveltséget. Az iskolákban ma megszerezhető pragmatikus tréning ? a családok nevelő hatásának gyengülése mellett ? katasztrófához vezet.

Az Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarországon ma sok döntés felszínes ismeretek, illúziók és szavazattöbbség alapján születik meg anélkül, hogy az adott döntést meghozók ismernék cselekedeteik minden következményét. Pálinkás József fontosnak nevezte az emberi közösségek együttélési szabályainak szigorú betartását. Az elnök figyelmeztetett: a haszonelvűség nem uralhatja a szellem szabadságát még akkor sem, ha a felsőoktatásban oktatóknak egyszerre kell dolgozniuk a piacra a diplomagyárrá váló felsőoktatási intézményekben, és közben őrizniük kell a szellemi magaslatokat.

A hallgató nem pénzszerzési lehetőség, a felsőoktatási intézmény nem diploma, doktori fokozat és publikáció-gyár ? tette hozzá az MTA elnöke ? ezért újra kell gondolni a finanszírozás és az intézményértékelés egész rendszerét. Látványosan megbukott az elmúlt évtizedek hibás vagy nem létező oktatáspolitikája. Pálinkás József javasolta az egyetemi tanári kinevezések gyakorlatának megszigorítását, a professzori kar szerepének növelését az egyetemi vezetők kiválasztásában, és a korrupciót és pazarlást elősegítő finanszírozás megváltoztatását.

Az egyetem olyan hely ? mondta végül ünnepi beszédében az Akadémia elnöke ? ahol a hallgatók társai az oktatóknak a munkában, a tanulásban és az erkölcsös viselkedésben, és azt kívánta a megnyitó résztvevőinek, hogy merjenek hozzálátni az újjáépítéshez anélkül, hogy folyamatosan a körülményekre hivatkoznának. Az elnök a Magyar Tudományos Akadémia nevében együttműködést ajánlott fel minden minőségre törekvő intézménynek.

Pártelnök a Sándor-palotában

A műegyetemi tanévnyitó előtt Sólyom László köztársasági elnök várbeli hivatalában fogadta Orbán Viktort, a Fidesz?Magyar Polgári Szövetség elnökét. Megbeszélésükön áttekintették az augusztus 21-ei komáromi szoboravatás ügyét, illetve általában a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel kapcsolatos kérdéseket. Orbán Viktor az őszi politikai szezonkezdéssel összefüggésben tájékoztatta az államfőt az ellenzéki pártszövetség egyes belpolitikai kérdésekben, különösen a jövő évi költségvetés ügyében elfoglalt álláspontjáról ? tudatta az államfői Sajtóiroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Brüsszeltől várunk segítséget | ZETApress

Szóljon hozzá!