ZETApress

hírportál

Bajnai találkozna Ficóval

Áthidalnák az ellentéteket

Áthidalnák az ellentéteket

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök egyeztetést kezdeményez Robert Fico szlovák miniszterelnökkel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében. A találkozóra megfelelő előkészületeket követően rövid időn belül, még szeptember első felében sor kerülhet.

Bajnai Gordon szerint nem szabad hagyni elmérgesedni a két ország közötti viszonyt, amelyet az elmúlt időszak eseményei, a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a magyar köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott. A kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség. Ez a feszültség csak táptalajul szolgál az utóbbi napok nyugtalanító incidenseinek, és elvonja a figyelmet a gazdasági válság kezeléséről, amely éppúgy súlyos gondokat okoz Szlovákiában, mint Magyarországon.

A magyar miniszterelnök szerint a munkatalálkozó célja, hogy konkrét feszültségcsökkentő lépések történjenek, és hogy a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához. Bajnai Gordon reményét fejezte ki, hogy a szeptember elsején életbe lépő, az európai alapértékekkel ellentétes nyelvtörvény ügyében sikerül jobb belátásra bírni a szlovák felet. A találkozó részleteiről a két külügyminiszter vasárnapi, bledi találkozójuk során egyeztet ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

2 hozzászólás

  1. Szeptember 10-én találkozik Bajnai Ficoval

    Bajnai Gordon miniszterelnök üdvözölte a Szlovák Alkotmány napját, jókívánságait küldve a szlovák népnek a nemzeti ünnep alkalmából. A kormányfő bejelentette, hogy Robert Fico miniszterelnököt szeptember 10-e, csütörtök délutánra hívta meg munkatalálkozóra. A találkozó helyszíne a magyar-szlovák határ közelében lesz.

    Bajnai Gordon miniszterelnök jelezte, hogy a problémákról és az együttműködésről egyaránt beszélni kell az egyeztetésen. A nyelvtörvény ügye megkerülhetetlenül fontos, csakúgy, mint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése. A párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsük a két ország közötti feszültséget. Ezt azonban csak úgy lehet elérni, ha a szlovákiai magyarságot és más kisebbségeket sújtó nyelvtörvény visszásságai megszűnnek. Nem lehet szó nélkül hagyni a magyar köztársasági elnök jogellenes kitiltását sem.

    Bajnai Gordon üdvözölte a szlovák kulturális miniszter tegnapi bejelentését, hogy egyelőre nem büntetnék az államnyelvtörvény megszegőit. A kormányfő szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a ma életbe lépett törvény módosításainak alkalmazását teljes egészében felfüggesztenék, amíg a jogi, kétoldalú politikai és nemzetközi aggályokat nem sikerül orvosolni ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Visszajelzések

  1. Tanévnyitó a Műegyetemen | ZETApress