ZETApress

hírportál

Brüsszeltől várunk segítséget

Jacques BarrotMagyarország kötelességszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i, a Szlovák Köztársaság területére történő belépésének megtagadása miatt ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-én egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, azzal a céllal, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. A Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó 2004/38/EK irányelvére hivatkozva, szóbeli jegyzékben tagadta meg a magyar köztársasági elnök belépését Szlovákia területére.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma augusztus 24-i szóbeli jegyzékében sérelmezte az eljárást, és nyomatékosan kérte Szlovákiát a belépésmegtagadás jogszerűségének tisztázására. A Szlovák Köztársaság szeptember 17-én kelt jegyzékében kifejtette, hogy nem osztja az említett uniós irányelv értelmezésére vonatkozó magyar álláspontot, és továbbra sem adott elfogadható indoklást a köztársasági elnök Szlovákiába történő belépésének megtagadására.

A két ország kormányfőjének szeptember 10-i szécsényi találkozóján ezzel a vitával kapcsolatban mindkét fél fenntartotta eltérő álláspontját a kérdés jogi megítéléséről, amikor sajnálkozásukat fejezték ki a tervezett látogatás körülményei miatt, és hasonló helyzetek kialakulásának megelőzése végett felkérték szakértőiket, hogy közösen dolgozzanak ki javaslatcsomagot a jövőre vonatkozóan.

Balázs Péter külügyminiszter írásbeli véleményt kért és kapott Jacques Barrot-tól, az Európai Bizottság alelnökétől, az EU bel- és igazságügyi főbiztosától. Ezt követően a Magyar Köztársaság kormánya úgy döntött, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, s kéri, hogy a Bizottság közösségi jogi szempontból vizsgálja meg a vonatkozó szlovák jogszabályokat és azok alkalmazását, valamint a közösségi jog megsértése miatt indítsa meg (az EK Szerződés 226. cikke szerinti) kötelezettségszegési eljárást.

Az eljárás megindításával Magyarország célja, hogy az ügyet jogszerűen és megnyugtatóan zárja le annak érdekében, hogy hasonló incidensre a jövőben sehol Európában ne kerülhessen sor, és az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó európai irányelv, amely az Unió működésének egyik alapköve, a jövőben egységes értelmezést nyerjen minden érintett országban.

A kötelezettségszegési eljárás megindítása semmilyen formában nem érinti a Bajnai Gordon és Robert Fico miniszterelnökök közötti szeptember 10-i, szécsényi megállapodás végrehajtását. Ezzel párhuzamosan Magyarország kész az együttműködés széles körű fejlesztésére Szlovákiával, a közös szécsényi nyilatkozat szellemében ? fejeződik be a közlemény.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Korai még, korai még | ZETApress

Szóljon hozzá!