ZETApress

hírportál

Korai még, korai még

Jogi aggályokat vet fel a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási dokumentuma. A magyar kormány delegációja Hágában tájékoztatta az EBESZ-t a fejleményekről.

A magyar kormány képviselői az EBESZ kisebbségi ügyekben illetékes főbiztosát, Knut Vollebaeket tájékoztatták a szlovák államnyelvtörvényről és végrehajtási irányelveiről folytatott szakértői tárgyalások értékeléséről.

Korányi Dávid, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára és Czukor József, a Külügyminisztérium szakállamtitkára tájékoztatták a főbiztost arról, hogy a Szécsényben megkötött miniszterelnöki megállapodással ellentétben a szlovák fél egyoldalúan megszakította a tárgyalásokat, miközben nem sikerült feloldani a törvény diszkriminatív rendelkezéseit.

Rámutattak arra, hogy a törvény jelenleg ismert végrehajtási dokumentuma nemcsak hogy nem orvosolja a főbiztos júliusi ajánlásaiban rögzítetteket, de tartalmában és formájában is újabb jogi aggályokat vet fel. Ezért korainak tartják annak december 16-ára tervezett elfogadását és további konzultációkat látnak szükségesnek.

Megerősítették a magyar kormány készségét a problémák tárgyalásos rendezésére, elkerülendő a politikai feszültség kiújulását. Kérték a főbiztost, hogy ha a szlovák fél el is fogadná a végrehajtási irányelveket, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szlovák hatóságok lehetőleg ne szabjanak ki pénzbüntetéseket.

Kérték a Főbiztost, hogy a korábban kiadott szakmai véleményével összhangban folytassa a munkát a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználatot szabályzó törvény korszerűsítése és egy átfogó kisebbségvédelmi törvény szlovákiai elfogadása érdekében. Erre a főbiztos ajánlásaival összhangban ígéretet tett.

A főbiztos ígéretet tett arra is, hogy hivatala monitorozni fogja a nyelvtörvény kapcsán előálló ügyeket, megkezdte a kisebbségi nyelvekről szóló szlovák törvény megerősítésével, valamint egy átfogó kisebbségvédelmi törvénnyel kapcsolatos előkészítő munkát ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bajnai a nyelvtörvényről | ZETApress

Szóljon hozzá!