ZETApress

hírportál

Sára boldog lett

Salkaházi Sára vértanú szüzet a katolikus egyház ma délelőtt felvette a boldogok sorába. Az erről szóló apostoli levelet a Szentatya képviseletében Erdő Péter bíboros olvasta fel sok ezer hívő előtt a Szent István Bazilika előtti téren. A Szociális Testvérek Társasága szerzetes nővérét mától boldogként tisztelhetjük, s születésnapján, május 11-én ünnepét megtarthatjuk.

S hogy ki volt ez a csodálatos nő, akinek boldoggá avatásán a házelnök asszony, a Legfelső Bíróság elnöke, ombudsmanok, valamint a társegyházak vezetői is részt vettek? ? 1899-ben született Kassán Schalkház Lipót szállodatulajdonos leányaként. Tanítónő lett, de mivel Trianon után nem tett hűségesküt a csehszlovák államnak, pályaelhagyásra kényszerült. Ezután újságírónőként élte a fiatal értelmiségiek könnyű életét. Tíz év alatt fordult fokozatosan Krisztus felé és 1929-ben, 30 évesen tett szerzetesnői fogadalmat.

Apácaként mindig a szegények segítését végezte. A negyvenes évek elején települt át Magyarországra, s nyerte vissza a magyar állampolgárságát. A ?44. március 19-ei nyilas megszállás után a Bokréta utcai Munkásnőotthonban bujtatja a zsidók százait. December 27-én feljelentik őket, s a razzia során négy gyanús személyt, valamint Bernovits Vilma hitoktatónőt őrizetbe veszik. Sára épp végszóra érkezik a házba, de az otthon vezetőjeként önként tart a letartóztatottakkal. Még aznap este a Szabadság-híd lábánál mindannyiukat a Dunába lövik a nyilasok. 2001-től a helyszínen emléktábla őrzi nevüket.

Testét sodorja jeges Duna árja, Búzamagként hullt jeltelen sírjába,
Másokért lettél áldott áldozattá, Testvérünk Sára!
? énekeltük a szentmisén.

Emlékkönyv a vértanúról

A közel kétórás szertartás végén Schweitzer József főrabbi köszönte meg a megmentett zsidók nevében Sára testvér hősies helytállását az emberpróbáló időkben. Megható gesztus volt ezután, ahogy a főrabbi és a bíboros átölelte egymást az oltár előtt. Az ünnepi aktusra időzítve a Szent István Társulat Boldog Salkaházi Sára címmel emlékkönyvet adott ki a vértanúnő életéről.

A könyv első részében a boldoggá avatás előzményeit és indokát, a második részben Sára életrajzát olvashatjuk. A számos fotó mellett Sára irodalmi alkotásaiból is találhatunk válogatást, majd a további részekben a róla szóló méltatásokat, valamint a Duna-parti emlékhely történetét ismerhetjük meg. A két- és félezer forintos kemény táblás és az olcsóbb puha fedelű kötetet a szentmise után a helyszínen is sokan megvásárolták.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Angyalvár Ferencvárosban | ZETApress
  2. Sára díszpolgár lett | ZETApress
  3. Már István is boldog | ZETApress

Szóljon hozzá!