ZETApress

hírportál

Angyalvár Ferencvárosban

Ferencváros Önkormányzata tegnap ünnepélyes keretek között adta át új köztéri szobrát, az ?56-os Forradalom és Szabadságharc, Angyal István és a Tűzoltó utcai ellenállók emlékét idéző, az alkotótól Angyalvár címet kapott emlékművet. Az átadási ünnepségen beszédet mondott Feledy Balázs művészeti író és Eörsi László történész. Családi vonatkozású megemlékezést tartott Abody Rita, az emlékművet felavatta Gegesy Ferenc polgármester, közreműködött Zubornyák Zoltán színművész.

A szobor alkotója Szórádi Zsigmond szobrászművész, alapjának tervezője Michaletzky Gábor építész, alapjának kivitelezője: Promtel Kft. a park tervezője a Landa Stúdió Kft, kivitelezője a VÉ-KO Bt. volt.

Középső-Ferencvárosban elmúlt évek során több közpark kiépítésére került sor. Ezek közé tartozik a Tűzoltó utcai Salkaházi Sára park is, mely a 2006-ban boldoggá avatott apáca vértanú nevét viseli. A Ferencvárosi Önkormányzat tavaly úgy ítélte meg, hogy miután a Tűzoltó utca az ?56-os Forradalom és Szabadságharc fontos helyszíne volt, a kiépített park méltó környezetet jelentene egy olyan köztéri műtárgynak, amely a városrész 1956. októberi-novemberi időszakára emlékeztet. Így került sor az Angyal István emlékét idéző 1956-os képzőművészeti alkotás című meghívásos pályázat kiírására.

Pályázat az alkotóknak

A pályázatra az önkormányzat nevében a SEM IX. Városfejlesztő Zrt. hat pályázót kért fel. A kiírást követően négy pályázó adta be pályaművét. A pályázat szakmai értékelésére a Budapest Galériában került sor. A Galéria által felkért képzőművészeti szakértők értékelését követően a Ferencváros Önkormányzata által felkért bírálóbizottság Szórádi Zsigmond szobrászművész Angyalvár című alkotását részesítette első díjban.

A műalkotás egy 350-szor 350 cm-es alapterületű fekete gránittal burkolt négyzet, amelynek peremén egymástól egyenlő távolságra 12 db 25-ször 25 cm alapterületű, 15 és 275 cm között változó magasságú, fehér kőpillér áll. A gránitfelület délkeleti sarkán álló 210 cm magas pillérből a felső harmadban Angyal István portréja bomlik ki.

A bírálóbizottság a szépen megmintázott, karakteres portrét örömmel üdvözölte, a hermakompozícióban megfelelőnek találta a pillér és a büszt arányát, és elégedetten állapította meg, hogy a művész kifogástalan körnézetre komponálta művét. Ferencváros Önkormányzata a pályázat lefolytatására valamint a megvalósításra bruttó hat és félmillió forintot biztosított.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bíboros Ferencvárosban | ZETApress

Szóljon hozzá!