ZETApress

hírportál

Tetőzik az ár Budapesten

Margitsziget0609Jelenleg stagnál a Duna vízszintje Budapesten a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést ? mondta Tarlós István főpolgármester délután a lezárt Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón. A Sportuszodához csak rendőri felvezetéssel érkezhettek az újságírók.

Többen tudni akarták, meddig bírhatják a gátak a terhelést? ? Ekkora árvíznél felelősen nem lehet biztos adatot mondani, a Fővárosi Csatornázási Művek azonnal értesít mindenkit, ha problémák adódnak, de jelen állapot szerint nem kell nagyobb bajtól tartani. Szivárgások vannak, de ez természetes ? válaszolta Tarlós. Korábban a szakemberek azt jelezték, hogy Budapesten vasárnap este 895-896 centiméter körül tetőzik a Duna. A főpolgármesteri stáb mielőbb egyeztet a rendőrséggel, s megbeszélésükön jelentős közlekedési változásokról is döntetnek. A főváros 35 pontján áthangolhatják a lámpákat, húsz ponton rendőri irányítás lehet, az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszán a leállósávot buszsávvá nyilváníthatják. A főpolgármester arra kéri a fővárosba visszatérőket, hogy a Rákóczi (Lágymányosi) hidat, illetve az Árpád hidat használják. A Nagyszőlős utcából a Hamzsabégi útra terelhetik a forgalmat, a Hegyalja út egyik sávjából pedig buszsávot alakíthatnak ki.

A Margitszigeten és a Római-parton is enyhe szivárgások vannak, a szigeten medencéket alakítottak ki homokzsákokból, hogy a csurgalékvizeket is fel tudják fogni. A Római-parton saját felelősségre 115 ember tartózkodik ? mondta a főpolgármester, hozzátéve, a korábban tízezer köbméter agyag beépítésével megerősített védmű jól bírja a terhelést. A Batthyány téren és a Bem téren a szombati esőzés miatt kialakult helyzetet megszüntették, a közösségi közlekedés üzemelni fog, de az egyéb forgalom elől elzárva tartják a területet.

Tegnap délután közel egyméteres víz gyűlt össze a Bem téren, mert a csatornák a vihar miatt nem tudták elvezetni a délutáni záport. Budára délután vihar csapott le, a Duna magas vízállása miatt a csapadékcsatornákon nem tudott lefolyni, a víz és a csatornák nyomás alá kerültek. Emiatt a Batthyány tér környékén, főleg a Bem térhez közel egyméteres víz állt tegnap délután. A víz autókat sodort el, és nem tudott közlekedni a villamos sem. A Fővárosi Csatornázási Művek ?minden létező szivattyúval? emelte át a vizet a Dunába, így tegnap estére a helyzet megoldódott. ? Imádkozzunk, hogy nagy eső ma már ne legyen! ? mondta a főpolgármester.

Önkéntesekre Tarlós István szerint leginkább a Dagály strandnál lehet még szükség, a szombati létszámot már nem feltétlenül szükséges emelni, de Közép-Budán, a Római-parton és a Batthyány téren még hasznukat vehetik a segítőknek. Mindenki, aki részt vett, vagy vesz a védekezésben, a Katasztrófavédelemnél igényelhet karszalagot, amellyel ma délután 16 órától ingyenesen utazhat a budapesti közösségi járatokat. (A helyközi és távolsági járatokon az NFM már korábban döntött a védekezésben részt vevők ingyenes hazautazásáról.) Tarlós István mindenkit lebeszélt arról, hogy megmártózzon a Dunában, mert egy fürdés szinte biztos halállal jár, s felhívta a figyelmet a fertőzésveszélyre is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Margit-nap Óbudán | ZETApress

Szóljon hozzá!