ZETApress

hírportál

Kamionstop árvízben

ÁrvízbenNem akadályozza az árvízi védekezést a hétvégén életbe lépő kamionstop ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya. A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozása a jogszabályi rendelkezések alapján június 8-án, szombaton 22 órától június 9-én, vasárnap 22 óráig van érvényben.

A hatályos előírások szerint ugyanakkor a közlekedési korlátozás nem vonatkozik a Magyar Honvédség, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem által üzemben tartott vagy igénybe vett, valamint a katasztrófa- és vízkárelhárítást, -megelőzést, segítségnyújtást végző tehergépkocsikra. A védekezési, kármentési célú szállítások a veszélyeztetett térségekben tehát külön felmentés nélkül is elvégezhetők a hétvégén. Az általános adminisztratív tilalom ellenére a nehéz tehergépkocsik korlátozás nélkül használhatók az áru- és vízkárok megelőzésére, a javak mentésére az árvízi fenyegetettség fennállásáig.

Új jegy nélkül haza

Ingyenesen utazhatnak haza az árvízi védekezésben dolgozók. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelkezése nyomán a helyközi közösségi közlekedési szolgáltatók menetrend szerinti járataikon díjmentesen szállítják haza a védekezésben résztvevőket. A kedvezmény ma éjféltől az árvízi fenyegetettség fennállásáig lesz érvényben. A közlekedésért felelős tárca és a felügyelete alatt működő vállalatok a következő napokban elsősorban a bajba jutottak érdekében mozgósítják erőforrásaikat.

A védekezésben, kármentésben dolgozóknak hazafelé nem kell majd fizetniük a személyszállító vasúttársaságok (MÁV-START, GYSEV) és a Volánok menetrend szerinti járatain. Az ingyenes utazáshoz mindössze a helyi Védelmi Bizottság, vagy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos igazolására van szükség, amely a legegyszerűbben az odaútra szóló menetjegy lepecsételtetésével szerezhető be. A szakminisztérium köszöni minden hivatásos szakember és az önkéntesek áldozatos munkáját, amellyel számos családi otthon mellett a veszélyeztetett térségek közlekedési infrastruktúrájának védelmét is segítik ? tudtuk meg sajtósaiktól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tetőzik az ár Budapesten | ZETApress

Szóljon hozzá!