ZETApress

hírportál

Emisszió-csökkentés

Az Európai Bizottság az alacsony kibocsátású jövő felé vezető Útitervében 20%-ról 30%-ra emelné a 2020-ra elérendő szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célkitűzést, emellett szigorítana az emisszió-kereskedelmi rendszer feltételein is.

Magyarország szempontjából a lehető legjobbkor jött létre az új tervezet ? mondta Dallos György, a WWF Magyarország klímaváltozási programmenedzsere. ? Hazánk a többi közép-kelet-európai országhoz hasonlóan erősen függ a többnyire egy forrásból érkező energiaimporttól, ezért a fosszilis tüzelőanyagok használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentése nem csak környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági kérdés is.

Az Útiterv háztartásonként évente 1000 eurós megtakarítást jelentene. Központi eleme az energiahasználat csökkentése a középületekben, illetve vállalkozások üzleti célra használt épületeiben. Hét ország (Dánia, Németország, Görögország, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság) környezetvédelmi minisztere egyhangúlag szólította fel az Európai Uniót, hogy lépjen fel a klímaváltozás ellen, és emelje meg a 2020-as célkitűzést.

Bátorító látni, hogy politikusaink példát mutatnak a szükséghelyzetben, és felismerték, hogy a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel jár ? mondta Jason Anderson, a WWF európai klíma- és energiapolitikai vezetője. ? Görögország, Portugália és Spanyolország már nyilvánosan is bejelentette törekvéseit, reméljük, ezzel ösztönzőleg hatnak a többi tagállamra is.

Kína hamarosan bejelenti új ötéves tervét, amelyben a tiszta energiára és infrastruktúrára szánt befektetések jóval túlszárnyalják az EU ilyen irányú törekvéseit. Az Uniónak muszáj cselekednie, ha továbbra is a gazdasági élet meghatározó szereplője szeretne maradni ? nyilatkozta Anderson.

Magyarországon sem gondolják ezt másként, hisz a világ legnagyobb klímavédelmi akciójához csatlakozó települések számával 2010 óta hazánk az élmezőnyben van, nem csak Európában, hanem világviszonylatban is. Hazai szinten a 140 csatlakozó település és a 150 háztartás kiemelkedő eredménynek számít.

A WWF Föld Órája március 26-án, este fél 9-kor a városok fényeinek egyórás lekapcsolásával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mindenki tehet valamit a klímaváltozás ellen, ha nem csak ebben az egy órában, hanem mindennapjai során ügyel az energiatakarékosságra. A Föld Órájához magánszemélyek, települések, vállalatok, és intézmények egyaránt csatlakozhatnak a weboldalon történő regisztrációval. Itt megtekinthetőek az ország különböző pontján szervezett Föld Órája események is.

Szegeden az Ady téri SZTE-TIK-ben, Közép-Európa legzöldebb egyetemének szervezésében 19:45-től teával, forralt borral, filmvetítéssel várják az érdeklődőket. Az egy órás elsötétítés idejére Súr községe csillagászati bemutatót tervez, Pázmánd pedig éjszakai bátorságpróbával és fáklyás szolidaritási felvonulással készül az eseményre.

A Budapest fényeit lekapcsoló központi rendezvényre március 26-án este a Budai Vár Savoyai teraszán kerül sor. A WWF mindenkit szeretettel vár fél nyolctól. Az idei év újdonsága, a kutyás lekapcsolós vírusfilm ? megtekinthető weboldalukon ? szereplőivel élőben is találkozhatnak majd az érdeklődők.

A kutyás bemutató mellett tűzzsonglőrök és dobosok fognak gondoskodni a hangulatról. Idén is várjuk a vállalkozó kedvű amatőr zenészeket különböző hangkeltő eszközökkel, a fakanál és lábas ne maradjon otthon! A lekapcsolás pillanatát ismert sztárok is figyelik majd a helyszínről, és még számos érdekességgel színesíti a WWF az estét.

A Föld Órája 2011. kampány nem jöhetett volna létre Magyarországon a Rail Cargo Hungaria Zrt. támogatása nélkül. A magyar vasúti árufuvarozás piacvezető vállalata évente több mint hétmilliárd árutonna kilométert teljesít. Tevékenységének eredményeként évi több százezer tonnával kevesebb CO2 jut a levegőbe, mint ha ugyanezeket a fuvarokat kamionok közúton juttatnák célba.

A Rail Cargo Hungaria innovatív vasúti árufuvarozási megoldásaival kíván élhetőbb környezetet teremteni. A társaság márkaértékei között meghatározó szerepet tölt be a környezettudatosság, amely mellett a Rail Cargo Hungaria Zrt. teljes mértékben elkötelezte magát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sötétben az ország | ZETApress

Szóljon hozzá!