ZETApress

hírportál

Sötétben az ország

Tegnap este fél 9-kor ismét kialudtak a világ nagyvárosainak díszfényei. Számos település csatlakozott az immár hagyománnyá vált Föld Órája akcióhoz. A 2007-ben Sydney-ből indult kezdeményezés mára a világ legnagyobb önkéntes akciója lett, melyhez 134 ország csatlakozott 2011-ben.

Az akció szervezője, a WWF idén a Japán katasztrófára emlékezve egy perces csenddel kezdte az elsötétedés óráját. Lekapcsoltak a főváros fényei is, és felvillantak a tűzzsonglőrök lángjai. A dobosok dübörgése és az érdeklődök megtöltötték a Budai vár teraszait.

A WWF idén a fenntarthatóság jegyében jelnyelvi tolmáccsal tette a rendezvényt még többek számára élvezhetővé. A vendégek: Varga Líviusz, a Quimby frontembere, Gaál Noémi, prof. Dr. Mika János, a Külügyminisztérium, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös Kapcsold ki! ? kampányának klímanagykövete a WWF-fel együtt kapcsolták le a fényeket.

A 60 perc sötétséget fényfestők tették még érdekesebbé. Líviusz alakja ördögszarvakkal kiegészítve került megörökítésre, míg mások már a jövő évre készülve a Föld Órája 2012 feliratot rajzolták meg fénnyel. Szerencsés véletlen, hogy a 3500 fős rendezvény az időjárás előrejelzések ellenére eső nélkül zajlott.

A WWF másik helyszíne, a szegedi esemény kevésbé volt ezen a téren szerencsés, ott az eső miatt a rendezvény belső helyszínre kényszerült. Ez azonban nem szegte kedvét az érdeklődőknek, a lekapcsolásra és a tűzzsonglőr-bemutatóra még így is több százan érkeztek, s megtapasztalhatták, hogy legalább olyan nehéz együtt, a kezeinkben tartott gyertyák épület tetejéről visszatükröződő fényeiből megalkotni a 60-as számot, mint együtt egy aprócska fogadalmat tenni Földünkért. Az estének Közép-Európa legzöldebb egyeteme adott otthont, és a WWF áramfejlesztő biciklije segítségével azt is megtapasztalhatták a látogatók, mennyi energia kellene egy izzó működtetéséhez.

A magyarországi események után a világban még van, ahol javában zajlik a Föld Órája. A felkapcsolásunk pillanatában alszanak ki a London Eye fényei, de New Yorkban és Rió de Janeiróban órákkal később érkezik csak el a várva várt pillanat, míg Sydneyben órákkal a magyar lekapcsolás előtt véget ért a 60 perces elsötétülés.

A WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezeteként arra kérte a csatlakozókat, idén emlékezzünk meg a Japánban történt katasztrófa áldozatairól. A kezdeményezéshez a világ számos pontján csatlakoztak, köztük Magyarország is. Japánban a kezdeményezésről tudomást szerezvén, a katasztrófa által érintett terület egyik fogadója úgy döntött, csatlakozik a Föld Órájához. Ezzel válaszol a világ együtt érző gesztusára. Bár a csatlakozás szimbolikus, hisz nincs áram a területen, mégis, otthonukat és családjukat elvesztett emberek csoportjai töltötték együtt a fogadóban a Földnek szentelt órát, így kapcsolódva a világhoz.

Ismét megmutatta a Föld, hogy ha összefog az emberiség, hatalmas dolgokra képes. Erre van szükség ahhoz, hogy bolygónk és lakói egy szebb jövő elé nézhessenek ? bizakodott Dakó Andrea, a szervezet kommunikációs igazgatója. 134 ország vett részt 2011-ben a Föld Óráján, és ezúttal nem csak a 60 perc volt a tét. ? Ebben az évben a cél az volt, hogy mindannyian elgondolkodjunk, hogyan tudunk tudatosabban, fenntarthatóbban élni. Visszajöttek a fények, rajtunk a sor, hogy mindennapjainkban is megtartsuk a Föld Óráját! ? szólított fel mindannyiunkat cselekvésre a vezető.

A Föld Órája 2011. kampány kiemelt magyarországi támogatója, a Rail Cargo Hungaria, innovatív vasúti árufuvarozási megoldásaival kíván élhetőbb környezetet teremteni. A kampány másik nagy támogatója a Coca-Cola HBC Magyarország Kft, amely már tavaly is csatlakozott az akcióhoz támogatóként.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A Lánchídon kapcsolnak | ZETApress

Szóljon hozzá!