ZETApress

hírportál

Megvannak a legprímábbak

Tegnap este 6 órától immár nyolcadik alkalommal adták át a Vállalkozók Napja keretében a Művészetek Palotájában a Prima Primissima és a Prima Díjakat. Az esemény a tavalyihoz hasonlóan megint a sajtó kizárásával zajlott, s csak az m1 csúsztatott közvetítésében láthattuk este 8 órától.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Elnökségével egyetértve 2003-ban alapította, amelynek keretében évenként 10 kategóriában összesen 700 ezer euró értékű díj kerül kiosztásra. Célja a hazai tudomány, kultúra, művészet és sport kiemelkedő képviselőinek politikától független támogatása, díjazása, valamint a nagyközönség figyelmének felkeltése kulturális, tudományos értékeink iránt.

A kategóriánkénti 3-3 személy tehát biztosan Prima Díjas, egyúttal Prima Primissima jelölt volt. A VOSZ kibővített Elnöksége és a Prima Primissima Kuratóriuma a Vállalkozók Napja rendezvénysorozatának alkalmából tartott ülésén közvetlenül a Prima Primissima Díjátadó Gálaest előtt, közjegyző jelenlétében titkos szavazással döntött kategóriánkénti Prima Primissima Díjas és a 2-2 Prima Díjas személyéről.

A Prima Díj szakmai alapon, a Primissima Díj a szakmai elismerésen túl közismertség, népszerűség alapján kerül odaítélésre. Minden kategóriában a Prima Primissima Díjas ötvenezer eurót, a két Prima Díjas tízezer eurót kapott. A Primisszimák a tanúsítvány és a pénzbeli elismerés mellett megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot, Schrammel Imre Kossuth- és Primisszima-díjas szobrászművész gyönyörű művét, míg a Közönségdíjas az Ajka Kristály ólomkristály Kincsem lovát tudhatja magáénak.

Az elmúlt évek sikeres együttműködése alapján a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Pappas Auto Magyarország Kft. idén is biztosította azt a Mercedes-Benz A-osztályú személyautót, melyet a Közönség-díjjal kapcsolatban szavazók között sorsoltak ki közjegyző jelenlétében. A Junior Prima Díjak történetében először a 2010. évi Junior Prima Díjasok között a Gablini Autószalonok jóvoltából egy Hyundai i20 személyautó került kisorsolásra.

Az idei Prima Primissima és Prima Díjasok

Magyar irodalom: Moldova György író, Czakó Gábor prózaíró és Gergely Ágnes, író. Magyar színház- és filmművészet: Koltai Lajos operatőr, Jancsó Miklós filmrendező és Sándor György színművész, író, rendező. Magyar képzőművészet: Kubinyi Anna textilművész, Farkas Ádám szobrászművész és Haraszti István szobrászművész. Magyar tudomány: Rubik Ernő építész, tervező, feltaláló, Tulassay Tivadar gyermekgyógyász és Vékás Lajos, jogász professzor. Magyar oktatás és köznevelés: Dévény Anna gyógytornász, művészeti torna szakedző, Dávid Katalin művészettörténész és Keserű Katalin művészettörténész.

Magyar építészet és építőművészet: Balázs Mihály építész, Nagy Tamás építész és Varga Levente építész. Magyar népművészet és közművelődés: Csík Zenekar, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Nyírség Táncegyüttes. Magyar zeneművészet: Érdi Tamás zongoraművész, a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Tokody Ilona operaénekesnő. Magyar sport: Buzánszky Jenő, a labdarúgó Aranycsapat tagja ? s akinek nemrég jelentettük meg emlékeit ?, Erdei Zsolt ökölvívó és Monspart Sarolta tájfutó, sífutó, sportvezető.

Magyar sajtó: Veiszer Alinda műsorvezető, Heltai Péter rádiós-tévés műsorvezető és Kiss Róbert Richárd, turisztikai szakújságíró, aki a Közönség-díjat kapta. A tíz kategóriában jelölt személyek közül, a kommunikációs kampányt figyelemmel kísérők telefonon, SMS-ben, szavazólapokon és online szavazhattak a jelöltekre. A 30 jelöltből a leadott szavazatok alapján került ki a Közönségdíj nyertese, aki szintén ötvenezer euró díjazásban részesült Dr. Csányi Sándor magánvagyonából.

Megyei Prima Díj 2010

A Prima Primissima Alapítvány sikeres működésének kiterjesztéseként, az Alapítvánnyal szorosan együttműködő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével létrehozta a régiókon átívelő Megyei Prima Díjak rendszerét, mely felöleli mind a 19 megyét. A Megyei Prima Díjak célja, hogy a helyi kiválóságokat regionális szinten a figyelem középpontjába állítsa, munkájukat elismerje és segítse. Erősítse a példaértékű lokálpatrióta szellemiséget, elismerje és elismertesse a helyi kultúra, tudomány, művészetek, oktatás-nevelés és sport kimagasló képviselőit, bemutassa és népszerűsítse követendő életművüket és kiemelkedő tevékenységüket, továbbá segítse az érintett közösségek szellemi életminőségének fejlesztését.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Alinda Zárórája | ZETApress
  2. Klasszikusok egy füzéren | ZETApress

Szóljon hozzá!