ZETApress

hírportál

Miénk lesz a tér

A 3-as sorszámú pályamű nyerte el a négy és félmillió forintos I. díjat a Kossuth Lajos tér megújítására kiírt pályázaton. Az S73 Kft. 13 fős csapata nem csak a teret, de a körülötte futó villamossínt is zöldre szeretné varázsolni. Gondoltak arra is, hogy ne csak észak-dél irányban váljon átjárhatóvá a terület, hanem élő kapcsolatot létesítsen a metróállomás, a villamosmegállók, az Alkotmány utca, a Zrínyi utca és a Szabadság tér irányába.

A májusban kiírt pályázatra 14 jeligés pályamű érkezett, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, az Országház Delegációs termében. Közülük egyet formai hibák miatt kapásból kizárt a Cselovszky Zoltán vezette zsűri. Társelnöke Beleznai Éva fővárosi főépítész volt. Nem csak ketten véleményezték a többi 13 pályázatot, hanem számos építész szakember is. Végül kilencet találtak belőlük megvételre alkalmasnak.

A 16 és félmilliós összegből az I. díj mellett egy három és félmilliós II. és egy hárommillió forintos III. díjra tellett. Két pályamű kiemelt megvételben részesült másfél- és kétmillió forintos vételárért. További négy alkotást fél-félmillió forintért vásárolt meg az Országgyűlés Hivatala. A további négy pályázatról említés sem esett.

A tér a jövő év végére újulhat meg. Most egy újabb pályázat kiírása következik, melyben a kivitelezők indulhatnak. Az építkezés tavasszal kezdődhet. A megújult közterület ötven évre az Országgyűlés használatába kerül, ám reggel 8-tól este 8-ig mindenki számára nyitva marad. Éjszakára zárni fogják, és a rendőrség is lezárhatja protokolláris rendezvények és jogszabályba foglalt feladataik teljesítése esetén. Igaz, ez csak kivételes esetben és időszakosan lehetséges.

A téren lévő jelenlegi autóparkoló megszűnik majd, így helyette újabbat kell létesíteni. Ez valószínűleg mélygarázs lesz, ahol nem csak a képviselők parkolhatnak. Rogán Antal belváros-lipótvárosi polgármester szeretné, ha a Parlament zártsága is megszűnne, s a törvényalkotók is a nyilvános téren ? az ország főterén ? keresztül jutnának be az ország házába. Szili Katalin házelnök asszony arról beszélt, hogy egy új látogató központra is szükség lesz a téren, ahol a vendégek kultúrált körülmények között várakozhatnának. Itt jutnának hozzá a parlamenti téjékoztatókhoz és az emléktárgyakhoz is.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Negyed háromnegyedre
  2. ZETApress » Kerítsünk, vagy ne kerítsünk?
  3. ZETApress » Beijedtek a kézilabdázók

Szóljon hozzá!