ZETApress

hírportál

Negyed háromnegyedre

A négyéves kormányzati ciklus harmadik évének végére, 2009. május 31-re épül fel az új Kormányzati Negyed. A minapi kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatóra a helyszínre látogattunk. A Nyugati pályaudvar Királyi várójában Görözdi György projectigazgató beszélt az előttünk álló feladatokról.

A project negyedszázad alatt 140 milliárd forint megtakarítást jelent a központi költségvetésnek, azon keresztül nekünk, állampolgároknak. Célja is épp ez: kevesebb pénzből hatékonyabb munkavégzést biztosítson a kormányhivataloknak. Helyigénye mintegy 165 ezer négyzetméter lesz a parkoló és egyéb kiszolgáló terekkel együtt, melyek az eddigi 340 ezer négyzetméteren nem voltak biztosítva. A teljes területfejlesztés középtávon, tíz év alatt valósul meg.

Az áprilisi nemzetközi tervpályázat dokumentációját 37-en vásárolták meg, közülük végül 17-en pályáztak. Közülük a hazai Janesch Péter és a japán Kengo Kuma csapata nyerte a húszmilliós első díjat. (A Kossuth Lajos tér átépítésére kiírt tervpályázat győztese négy és félmilliót kapott.)

Az értékelő bizottságban a magyar szakemberek mellett a New York-i terület-rehabilitáció megálmodója, Berlin korábbi főépítésze és Barcelona főépítésze is részt vett. Hosszas viták után egyhangú döntés született. Jeligés pályázat lévén a tervezők nevét csak az eredményhirdetést megelőző félórában ismerték meg a döntnökök.

A pályázatokat öt szempont szerint bírálták el. Ilyen volt az építészeti, környezeti, a városrendezési, a gazdasági szempont, valamint a megvalósíthatóság. A győztes terv egy zöld negyedet álmodott sok fával és bokorral. A környezetét olyanná kell majd formálni, hogy ne ríjon ki belőle. Ez már a kivitelezők dolga lesz, akiket majd egy újabb pályázaton fognak kiválasztani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nyitott Városháza

Szóljon hozzá!