ZETApress

hírportál

Nyitott Városháza

A jövő évtized elejére újulhat meg a Városháza, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az eredeti Martinelli-tömböt építik vissza, s a később épült pengerészeket lebontják. A pályázat kiírásáról a jövő csütörtöki ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Az új épületkomplexum fő funkciója az ügyfelek minél hatékonyabb kiszolgálása lesz. Ezen felül kulturális centrum is lesz. Kétszáz-ötszáz főt befogadó konferenciatermében nem csak tanácskozások, de kulturális programok is megrendezésre kerülhetnek. Az elkészítéséhez nem akarnak közpénzt felhasználni, nem a megvalósítás előtt álló Kormányzati Negyedhez hasonló monumentális beruházásban gondolkodnak.

A felújítás során a területet nyitottá teszik. Ez lesz majd a Belváros kapuja, ahová a továbbra is magántulajdonban álló Városháza parkon keresztül is be lehet jutni. A Váci utca helyett ide akarják kihozni a kerület központját. (A park egyébként az V. és VI. kerület határán található.)

A pályaművek egy előzsűrizésen jutnak keresztül, így csak néhányan vásárolják majd meg november elején a pályázati csomagot. Nekik újabb két hónapjuk lesz a végső tervek megalkotására, melyet a zsűri aztán harminc napon belül véleményez. Mint Beleznay Éva megbízott főépítész kérdésemre elmondta, megvásárlásukra 85 millió forint áll rendelkezésre. A legjobb művet 15 millióért vehetik még, míg a legkisebb összeg, amivel még díjaznak valakit, másfélmillió. A győztes lehetőséget kaphat arra is, hogy közbeszerzési pályázat nélkül alkothassa meg a kiviteli terveket.

A kivitelező személyére jövő nyáron írja ki a közgyűlés a pályázatot, melynek átfutási ideje minimum fél év. Az építkezés kezdete így csak 2009. elején kezdődhet meg. A megújulás 2010. végére, ?11. elejére ? épp a következő választások idejére ? valósulhat meg. A nyitott Városháza mindnyájunké lesz, pártpolitikai hovatartozás nélkül. Helyet kaphat benne a liberálisok sátra is.

Szóljon hozzá!