ZETApress

hírportál

Kevesebb és jobban célzott állami támogatások

Az Európai Parlament április 26-án, szerdán késő este Brüsszelben megvitatta az innovációhoz kapcsolódó állami támogatásokról készült jelentést (benyújtója a holland liberális Sophia in’t Veld), amely szorgalmazza, hogy az állami támogatások terén az innovációval kapcsolatos támogatások kivételes elbírálásban részesüljenek. Európában a gazdasági növekedés szintje elmarad a kereskedelmi partnerek és a versenytársak szintjétől, ami többek között a célzott innovációs kiadások alacsony szintjének is köszönhető.

Harangozó Gábor szocialista képviselő írásos hozzászólást terjesztett be a témához. Támogatta az Európai Bizottság célját az állami támogatások visszaszorításában, hiszen a túlzott mértékű állami támogatások alapvetően a piac torzulásához vezetnek. Ugyanakkor a problémás területeken a kisebb mértékű, de a piac torzítása nélkül a K+F-re koncentrált állami támogatások hozzájárulnak a fenntartható növekedéshez, a szociális gazdasági kohézióhoz és a hatékonyabb környezetvédelemhez.

Ezért a “kevesebb és jobban célzott állami támogatások” használata olyan kivételes területeken szükséges, mint az innováció, amely így az egyenlőtlenségek kezelését szolgálja a szükséges területeken, viszont az állami támogatásokat nem lehet általános politikai eszközként kezelni. Ezek az innovációt célzó állami támogatások az uniós politikának csak kiegészítő eszközei lehetnek és pontosan mérhető hozzáadott értékkel kell rendelkezniük a közvetlen kezdeményezettek számára, valamint másodlagos hatásuk kell legyen a bővebb helyi, regionális és nemzeti gazdaságra.

Harangozó Gábor következtetésképpen elmondta, hogy Magyarország és a többi újonnan csatlakozott ország számára hatékonyan az innovációt célzó állami támogatások biztosítják a hosszútávon fenntartható, minőségi munkahelyek létrehozását.

Szóljon hozzá!