ZETApress

hírportál

Profi orvosi háttér

A Semmelweis Egyetem szalonjában ünnepélyes keretek között írta alá a megállapodást délután Dr. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora és Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.

A ma létrejött megállapodás szerint a kajak-kenu válogatott olimpiai A keretének kiemelt egészségügyi ellátását a jövőben a Semmelweis Egyetem és annak egységeként a Kútvölgyi Klinika fogja biztosítani, valamint a jövőben az egyetem sportági tudományos kutatások elvégzésével is segíti felnőtt válogatott versenyzőink felkészülését.

? Örülök, hogy az egymásra utalt elit megtalálja egymást Magyarországon ? kezdte mondandóját Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. ? Büszke vagyok az Egyetem múltjára és arra a minőségre, amit képvisel az orvosláson belül. A szellemi koncentráció, az egyetemen felhalmozott tudás és tapasztalat tesz alkalmassá bennünket arra, hogy a legeredményesebb magyar sportág versenyzőt támogassuk. Az elmúlt évek drámai eseményei rávilágítottak, hogy a versenysport orvosi háttere lehetne preventívebb és biztonságosabb. Mi versenyképes orvosokat oktatunk és világszínvonalú ellátást biztosítunk a kajakosoknak, kenusoknak. Nagyon örülök annak, hogy létrejött ez a megállapodás, orvosi szempontból is kihívásnak érzem, de kollégáim meg fognak felelni ezeknek a kihívásoknak. Remélem, hogy hozzájárulunk majd a legsikeresebb sportág eredményességéhez a következő évek világversenyein, így a londoni olimpián is.

? Sajnálatos, hogy az elmúlt időben, a magyar sportegészségügy nem tudta feladatát maximálisan ellátni, pedig egy profi sportember felkészülése ma már elképzelhetetlen a jól felkészült egészségügyi háttér tudományos, elemző támogatása nélkül, amit a Semmelweis Egyetemen biztosítani tud számunkra ? mondta az ünnepségen Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. ? Köszönöm az egyetem gesztusát, hogy mögénk állnak és segítik a sportág élversenyzőinek munkáját. Ezennel ünnepélyesen meghívom Tulassay rektor urat a londoni olimpiára, ahol remélhetőleg a kajak-kenu regattán együtt fogjuk énekelni a Himnuszt.

Dr. Tóth Miklós, az egyetem rektor-helyettese a Nemzeti Sportegészségügyi Központ létrehozásának tervéről beszélt, ahol a jövőben akár más sportágak versenyzői is világszínvonalú sportegészségügyi ellátásban részesülhetnek. ? A kajak-kenusokon végzett vizsgálatokat műhelymunkának tekintjük, melynek tapasztalataira alapozva jöhetne létre a Nemzeti Sportegészségügyi Központ (NSK) ? jelentette ki a rektor-helyettes. ? Az NSK a Sportkórház jelenlegi funkcióira építve, egyetemi környezetben valósítható meg megfelelő tartalommal, hiszen a különböző szakterületek együttműködésével (sportegészségügy, népegészségügy, sporttudomány, innováció, oktatás, szakképzés, sportpiac) jönne létre.

Storcz Botond, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya pedig a megfelelő sportorvosi háttér jelentőségét ecsetelte: ? Edzőink, versenyzőink, ami részükről megtehető, megteszik az edzések során, mégis bizonyos területeken hátrányt szenvedtünk eddig a riválisokkal szemben ? hangsúlyozta a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond. Vannak olyan nemzetek, akik annyi orvossal érkeznek meg egy-egy világversenyre, ahány versenyzőjük van. Biztos vagyok benne, hogy a Semmelweis Egyetemnek köszönhetően mi is jóval profibb sportorvosi ellátásban fogunk részesülni a jövőben. Az orvoslás területén fogalom a Semmelweis Egyetem, ahogy a magyar sportban a kajak-kenu, úgy gondolom, hogy ebből a megállapodásból tényleg mindkét fél profitálni fog.

A megállapodás szerint a Semmelweis Egyetem csak az olimpiai A-keret sportorvosi hátterét fogja biztosítani, vagyis a Magyar Kajak-kenu Szövetség kapcsolata a Sportkórházzal sem szakad meg, mert az utánpótlás válogatott keret tagjai továbbra is annak az intézmények a szolgáltatásait fogják igénybe venni.

Etelét kitüntették

Baráth Etele délelőtt Papp László Budapest?Sportdíjat kapott. Budapest Főváros Közgyűlése Papp László Budapest?Sportdíjat adományozott Dr. Baráth Etelének, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökének. A magas fővárosi elismerést, a budapesti díszpolgári címekkel egyetemben Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 137. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen adta át Tarlós István főpolgármester.

Dr. Baráth Etele, Darnyi Tamás, Kulcsár Győző és Szávay Ágnes. Ők kapták meg idén a Budapest Főváros Közgyűlése által adományozott Papp László Budapest-Sportdíjat. Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a sportágban végzett kiemelkedő sportvezetői munkásságának elismeréséül vehette át e magas kitüntetést. ? Sportlegendák között egy legendás sportág vezetője? Mit jelent egy ilyen magas kitüntetés az ön pályafutásában? ? kérdezte Baráth Etelét az MKKSZ.

BE: Valóban hatalmas megtiszteltetés olyan sportolók között átvenni ezt az elismerést, mint amilyen például Darnyi Tamás vagy Kulcsár Győző, de azért tisztában vagyok vele, hogy ez a kitüntetés elsősorban a sportágnak, a kajak-kenu hihetetlen sikereinek szól.

? Vagyis ez a díj újabb megerősítése annak, hogy a sportág nagyon komoly értékeket közvetít?

BE: Így van, és az elnökséggel, a főtitkárral, valamint a nagyon lelkes és felkészült szakmai stábbal közösen azon vagyunk, hogy ezeket az értékeket megőrizzük, gyarapítsuk. Ezt a kitüntetést például Budapest Főváros Közgyűlésétől kaptam, kaptuk, aminek szimbolikus jelentősége is van számunkra. Komoly erőfeszítéseket teszünk ugyanis annak érdekében, hogy a budapesti védett vízfelületeinket megőrizzük. A Lágymányosi Öböl, az Újpesti Öböl, a Margitszigeti és Hajógyári szigeti vízitelepek mind-mind kiemelkedő fontosságú utánpótlás bázisok a sportág számára. És nem csak a meglévő területekre fókuszálunk, a jövőben szeretnénk Budapesten helyet találni egy korszerű 200-as pályának is. Példának okáért ez a közeljövő egyik nagy feladata. És ha már a jövőről, az értékekről és az értékek megőrzéséről beszélgetünk: a kitüntetéssel járó 118 ezer forintot természetesen a Kolonics Alapítvány javára ajánlom fel.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elnöki évértékelő | ZETApress
  2. Varsányból Ausztriába | ZETApress

Szóljon hozzá!