ZETApress

hírportál

Fanni 8. a nyolcadikon

Pigniczki Fanni a 8., Wiesner Hanni a 12. helyen végzett a tegnapi egyéni összetett döntőben a PLBS-ben a Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságon. Fanninak ez volt a 8. felnőtt kontinensviadala és összetettben a legjobb eredménye. Az eddigi legelőkelőbb helyezése 2021-ben volt, akkor a 10. lett.

Az olimpiai kvótás magyar versenyző 24-én pénteken a 10. helyen jutott a fináléba, ahol buzogánnyal kezdett. Volt egy ejtése, egyszer pedig nem tudta megfelelően felvenni a szert a földről. Előbb 31,750 pontot kapott, ami az óvás után 31,950-re változott. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Pigniczki Fanni bravúros szalaggyakorlatára 32,500 pontot adtak, majd a karika következett, amellyel tavaly világbajnoki bronzérmet nyert. Egy alkalommal elpattant tőle a szer, de 32,850 ponttal gazdagodott, majd szinte tökéletes labdagyakorlatára 34,700 pontot kapott. Utóbbi abszolút egyéni csúcs, korábban ugyanis egyik szerrel sem tudott ilyen magas értéket elérni nemzetközi versenyen.

A legelégedettebb természetesen a labdával voltam, utána sorrendben a szalaggal, a buzogánnyal és a karikával. Egy kicsit dühös voltam magamra, mert megint karikával hibáztam, pedig az az egyik legerősebb gyakorlatom, amivel nagyon magas pontszámot tudtam volna elérni – nyilatkozta negyedik gyakorlatát követően hozzátéve, hogy mielőtt elpattant tőle a szer, volt egy kisebb pontatlansága, amit kívülről nem lehetett észrevenni, ő azonban érezte, ráadásul a forgásban sem úgy sikerült egy-két dolog, ahogyan szerette volna, és ez kicsit kizökkentette.

Nem tudtam teljesen benne maradni a gyakorlatban, és amikor csináltam a bumerángot, amikor visszajön hozzám a karika, akkor nem jól találtam el a lábammal, így nem tudtam elég magasra rúgni – magyarázta hozzátéve, hogy ezen kívül rendben volt a gyakorlata, de ha nem hibázik, akkor bőven 34 pont fölött lett volna az eredménye. Örül neki, hogy nagyon jól össze tudta szedni magát, olyannyira, hogy élete legjobb gyakorlatát mutatta be labdával.

Az MTK sportolónője a buzogánygyakorlatáról elmondta, hogy jól érezte magát a szőnyegen, de egyszer megcsúszott, ezért volt egy kisebb hibája. Ennek ellenére azt érzi, hogy az olimpiára nagyon jól össze fog állni. – Próbáltam a mai napot úgy felfogni, mint egy tesztversenyt az olimpia előtt, hiszen Párizsban a selejtezőben és a döntőben is egymás után jön majd a négy szer – fogalmazta meg gondolatait. Ha visszamehetne az időben, a karikagyakorlatában próbálna meg felszabadultabb lenni, és a vége felé egy kicsivel jobban összpontosítani, de úgy gondolja, hogy ennek valamiért így kellett történnie, mert enélkül nem tudott volna ilyen labdagyakorlatot csinálni. Mentálisan és lelkileg egyáltalán nem érez fáradtságot, mert feltöltődik a szurkolóktól érkező pozitív energiával. Inkább testileg érzi magát fáradtnak, de megpróbál minél hamarabb regenerálódni a vasárnapi szerenkénti döntők előtt, ugyanis labdával és szalaggal is ott lesz a nyolcas fináléban.

Wiesner Hanna a honfitársunkhoz hasonlóan végig rendkívül jól összpontosító és összeszedett versenyzőnk – aki a 16. helyen jutott a 24 fős döntőbe – karikával 33,700, szalaggal 30,850, labdával 32,150, buzogánnyal pedig 32,350 pontot kapott. A szombat délutáni versenyprogramot követően nagyon boldogan nyilatkozott, mert hét helyet javított az előző Európa-bajnoksághoz képest. Összességében azok a szerek sikerültek neki a legjobban, amelyekre számított, bár lehetett volna jobb is a teljesítménye. – A célom az volt, hogy előrébb kerüljek, és bíztam benne, hogy sikerülni fog! – mondta hozzátéve, hogy szalaggyakorlatának a vége nem úgy sikerült, ahogyan tervezte, labdával volt egy kisebb ejtése, viszont karikával élete legmagasabb pontját kapta, buzogánnyal pedig tudott javítani a pénteki produkciójához képest.

A finálét a 143,750 pontos bolgár Sztiliana Nikolova nyerte a 2022-es világbajnok 139,750 pontos olasz Sofia Raffaeli és a vb-címvédő 138,450 pontos német Darja Varfolomeev előtt. A tavalyi Európa-bajnok bolgár Borjana Kalejn 4. lett. 8. Pigniczki Fanni 132,000 és 12. Wiesner Hanna 129,050 ponttal.

A magyar együttes kéziszer-csapat öt karikával, illetve három szalaggal és két labdával sem jutott döntőbe, utóbbival azonban 1. számú tartaléka lesz a finálénak a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. A Pesti Dalma, Urbán-Szabó Mónika, Mészáros Mandula, Szabados Dóra, Jurca Lilla, Hagymási Kira összeállítású csapat a szombat esti selejtezőben öt karikával 33,250 ponttal a 11., három szalaggal és két labdával 31,200 ponttal pedig a 9. lett, összetettben a 9. helyen végzett 64,450 ponttal. Az együttesnek még volt esélye az olimpiai kvóta megszerzésére, ehhez a közvetlen rivális görögöket, lengyeleket, azerieket és németeket is meg kellett volna előznie, de mindegyikük megelőzte. A nemzetek rangsorában Magyarország a 6. helyen végzett 321,700 ponttal.

A mai zárónapi program:
10:10 felnőtt egyéni szerenkénti döntő: karika, labda (Pigniczki),
11:20 buzogány, szalag (Pigniczki)
13:45 felnőtt együttes kéziszercsapatok szerenkénti döntője: 5 karika,
13:45 3 szalag és 2 labda
16:00 gála, utána bankett

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fanni ezüstérmet nyert! | ZETApress

Szóljon hozzá!